Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 29 jan 2019 / 20:37 uur

Lange zit: 7 uur nababbelen over het voetbalweekend

Met de start van RTL’s VTBL van Humberto Tan, wordt er op de Nederlandse tv ruim 7 uur nagebabbeld over het voetbalweekeinde. 7 uur (en 20 minuten)! En dan hebben we het nog niet over voorbabbelen en tijdensbabbelen. De deskundigen schuiven op zondag- en maandagavond nu in vijf programma’s aan: Rondo, VTBL, Studio Voetbal, Veronica Inside en Natafelen. Metro besloot er, voor alle vijf, in en na het weekend van Feyenoord – Ajax eens goed voor te gaan zitten. Wat zien en horen we allemaal? Noot: de verslaggever werd per ongeluk geboren met een roodwit hart. Dat roodwit verloor volledig terecht met 6-2 en zo werd het een zware beproeving… Met dank aan vooral Willem van Hanegem werd het toch nog enigszins draaglijk.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla
Archieffoto van Rondo, in dit geval met vlnr Henk ten Cate, Ruud Gullit, Jack van Gelder en Youri Mulder. / Pro Shots

Kieft niet op dreef, dus saai

Rondo (Ziggosport)

Wanneer: zondag, 19.50 uur (een uurtje).

Gastheer: Jack van Gelder.

Kijkcijfers laatste twee keer: 42.000 (+ 6.000 op het eerste betaalkanaal) / 37.000 (+ 7.000).

Publiek? Ja.

Gasten: Wim Kieft, Youri Mulder (beiden vaste gast), Ronald Waterreus en schrijver Henk Spaan (beiden regelmatige gast).

Op tafel: cola, water en één biertje (spreekstalmeester Jack).

Bracht Rondo nieuws? Ja. Jack van Gelder meldde als eerste dat John van den Brom per komend seizoen de nieuwe trainer van FC Utrecht is.

Was er een leuk filmpje? Ja, Gullit met een uitzinnige Chelsea-steward in een Feyenoordjas.

Actuele beelden? Niet van de Eredivisie, wel van buitenlandse competities waarvan Ziggosport de rechten heeft.

Tacticus afgetroefd op tactiek

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en tacticus Erik ten Hag (trainer Ajax) is afgetroefd op tactiek, zo was de gemiddelde conclusie. En ook: Feyenoord kan het opladen om tot grote hoogtes te stijgen lang niet elke week opbrengen en zal het binnenkort weer verprutsen tegen teams van het kaliber Fortuna en Zwolle.

Opvallend? De vraag of Robin van Persie moet terugkeren in Oranje. Het tafelantwoord luidde nee.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Dick Advocaat moet de trainer van Feyenoord worden en Dirk Kuyt zijn assistent.

Totale indruk? Rondo wordt door slechts een hoopje tv-kijkers gezien. Dat hoopje heeft zondag niet veel gemist. Wim Kieft is met zijn relativeringsvermogen vaak een zeer welkome tafelgast, maar nee, ook Kieft was niet op dreef. Saai.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla
VTBL met vlnr Bart Nolles, Theo Janssen, Humberto Tan, Jimmy Floyd Hasselbaink en Simon Zijlemans. / William Rutten

Mag Willem in élk programma?

VTBL (RTL 7)

Wanneer: zondag, 20.00 uur (anderhalf uur).

Gastheer: Humberto Tan.

Kijkcijfers eerste twee keer: 265.000 / 284.000.

Publiek? Ja.

Gasten: Theo Janssen (vast), Willem van Hanegem, Henk Fräser en Peter Heerschop (afwisselend schuift een lid van cabaretgroep NUHR aan).

Op tafel: Muntthee, water, witte wijn, glas zoute pepsels, bakje groens en gezonds en een schaaltje knabbels (alleen Van Hanegem knabbelt eenmalig).

Bracht VTBL nieuws? Jazeker! ‘Woensdag wordt het officieel, wij brengen het nu al: Van den Brom wordt trainer van FC Utrecht’. (10 minuten na Rondo)

Was er een leuk filmpje? Gullit en een Chelseasteward (zie Rondo).

Actuele beelden? Nee (‘de beelden hebben we niet, wel oude’).

Kleedkamersetting in de studio

Vaste items? Simon Zijlemans met social media-dingetjes en Bart Nolles met filmpjes op locatie. Het cabaretlid van de week interviewt een opvallende voetballer in een kleedkamersetting in de studio, in dit geval Michael Chacón van FC Emmen (winnende treffer in de zesde minuut van de blessuretijd).

Feyenoord – Ajax? Strekking: Ajax dacht ‘kat in het bakkie’, ging op 60, 70 procent en Tadic is een zeikerd. Van Hanegem: ,,Ik wilde een column aan Tadic wijden, maar ik vond dat toch zonde van het papier.” Dat Feyenoord geweldig en nog geweldiger was maar meestal niet, vindt Willem ook fijn: ,,We moeten toch wat te zeiken hebben.”

Opvallend? Willem van Hanegem hoopt dat Henk ten Cate en Henk Fräser de trainers van Feyenoord worden en dat technisch directeur Martin van Geel wordt vervangen door Max Huiberts (AZ).

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: ‘Ajax wordt alsnog kampioen, denk ik’ (Willem van Hanegem).

Totale indruk? Humberto Tan trapte met bondscoach Ronald Koeman als eerste gast af, maar kreeg met Willem van Hanegem een nog betere tweede. Hij praat zinnig over voetbal. De Rotterdammer kijkt bij elke vraag of je de domste vraag ooit hebt gesteld. Hij geeft dan toch antwoord, met een onverwachte wending aan het einde (‘Emmen heeft een normale trainer. En een leuke dierentuin’). Bovendien is hij gortdroog (‘waar ik al dat talent zie? Ik denk op het voetbalveld’). En als Henk Fräser meldt dat Van Hanegem ooit schreeuwend vroeg of hij nog dozen om zijn schoenen had: ,,Ja, ik kan het zacht zeggen, maar dan hoor je me niet.” VTBL heeft ook nog de verfrissende Theo Janssen en was het allerleukste nababbelvoetbalprogramma van de week. Met dank aan Willem. Mag die man in élk nababbelprogramma?

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla
Studio Voetbal-gastheer Tom Egbers. / Sander Koning | ANP

Lekker om in slaap te vallen

Studio Voetbal (NOS)

Wanneer: zondag, rond 22.00 / 23.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Tom Egbers.

Kijkcijfers eerste twee keer: 733.000 / 721.000.

Publiek? Nee.

Gasten: Pierre van Hooijdonk (vast), AD-verslaggever Sjoerd Mossou, Evgeniy Levchenko (regelmatige gast) en John van ’t Schip.

Op tafel: Fris en water, niets te knabbelen.

Bracht Studio Voetbal nieuws? Nee, wel een wijsheid: Al is een elftal een miljard euro waard, het spel wint altijd van de knikkers’.

Was er een leuk filmpje? Je raadt het al… Gullit (zie VTBL, zie Rondo).

Actuele beelden? Absoluut, een heel voetbalweekend mooi samengevat.

Schaar van Derksen

Vaste items? De korte corner van Jan Beuving (leuk geschreven en vertelde column). Frank Heinen vertelt wekelijks over een oud-voetballer. Deze keer zien we een schaar van Johan Derksen (terwijl diens programma Veronica Inside Studio Voetbal regelmatig wegzet als een uurtje waarin niets gezegd wordt). Heinen: ,,Derksen passte zijn voorzetten met een geodriehoek. En de linksback, hij schopte voort.”

Feyenoord – Ajax? Strekking: Feyenoord was geweldig en nog geweldiger, Ajax was geïrriteerd en lag vooral op de grond. Nee, PSV ‘zakt nooit zover door z’n hoeven als Ajax’.

Opvallend? De oproep aan Robin van Persie om er nog een jaartje bij Feyenoord aan vast te plakken.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Louis van Gaal mag de nieuwe trainer van Feyenoord wel worden (Pierre van Hooijdonk).

Totale indruk? Uurtje zonder vuur, prima kost dus voor het slapen gaan. Dat ligt overigens aan de vaak wat kleurloze gasten, niet aan Beuving en Heinen. Rafael van der Vaart schuift de laatste tijd regelmatig aan als nieuwe deskundige en die brengt humor en een beetje pit.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla
Veronica Inside met vlnr Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp. / Lex van Lieshout | ANP

Taal uit de voetbalkantine

Veronica Inside (Veronica)

Wanneer: maandag, 20.30 uur (1 uur en 50 minuten).

Gastheer: Wilfred Genee.

Kijkcijfers eerste twee keer: 727.000 / 783.000 (hoogste kijkcijfer van de vijf in twee weken).

Publiek? Ja.

Gasten: Johan Derksen, René van der Gijp (beiden vaste gast) en Hans Kraay jr. (regelmatig gast).

Op tafel: Glazen fris of water, nootjes, chips en te verkopen Veronica Inside-onderbroeken. Niemand eet iets.

Bracht Veronica Inside nieuws? Heel vaak (Derksen), nu één nieuwsfeitje geleend van het blad Helden: Memphis Depay wil het liefst naar Real Madrid, wegens het smetteloos witte tenue.

Was er een leuk filmpje? Lollige filmpjes, vaak van amateurwedstrijden en – zo’n 83x – de schaar van Johan Derksen die in Studio Voetbal werd vertoond.

Actuele beelden? Ja, uitgeleend (of verkocht) door FOX Sports.

Vast item? De toto, waarbij de vaste gasten geld voor een goed doel / amateurclub kunnen verdienen.

Kotsen om Tadic

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger en ‘heel Nederland kotst Tadic uit’. Derksen: ,,Ajax speelt sollicitatievoetbal.” Van der Gijp: ,,Zitten er vier Ajaxtrainers op de bank. Laten ze god-ver-dom-me Sinkgraven invallen. Sínkgraven!”

Opvallend? Van der Gijp wordt moe van ‘al dat gelul’ van deskundigen na afloop van een wedstrijd. Metro is bij napraatprogramma nummertje vier inmiddels ook héél moe.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Ajax is nog niet uitgeschakeld voor de titel (Kraay jr.). Derksen: ,,Bel het ANP!” Kraay vindt Derksen daarop een ongelóóflijke Grollose éikel (zijn vaste scheldwoord is overigens paardenlul).

Totale indruk? Veronica Inside pretendeert de taal uit de voetbalkantine te spreken. Daar kan niet iedereen tegen, maar de vaste 700.000 kijkers wel. De aflevering van maandag werd geen gedenkwaardige, maar nooit wordt een blad voor de mond genomen (‘Hahn is een ramp voor Heerenveen, ‘kabouter Mark van Bommel moet zich kapot schamen’, ‘waarom heeft Vitesse een Russische clown als trainer?’). Ook niet over de 70e verjaardag (donderdag) van Johan Derksen. Derksen hoopt dat er niemand langskomt, maar een bad met lekkere wijven met kale dozen ziet opa Johan wel zitten. ,,En dan zullen we zien of kleine Pipo z’n werk nog doet.”

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla
Kees Jansma tafelt nog een paar maandjes na en gaat dan met pensioen. / Robin Utrecht | ANP

Op naar het pensioen

Natafelen (FOX Sports)

Wanneer: maandag, 22.00 uur (een uurtje).

Gastheer: Kees Jansma (laatste seizoen).

Kijkcijfers eerste twee keer: 12.000 (+ 5.000 op het eerste betaalkanaal) / 38.000 (+ 30.000).

Publiek? Nee.

Gasten: Drie journalisten Freek Jansen (Voetbal International), Valentijn Driessen (Telegraaf) en Mikos Gouka (AD) en vaste gast Kenneth Perez.

Op tafel? Fris, borrelnoten, gezellige waxinelichtjes en – misschien die van Humberto Tan – zoute pepsels. Niemand neemt wat.

Bracht Natafelen nieuws? Dat maken ze aan tafel wel, als de journalisten elkaar vliegen proberen af te vangen (leuk!). In dit geval Jansen en Driessen over wat er maandag na de 6-2 vanuit de Ajax-kleedkamer ‘tot hen kwam’. Bij Jansen is de tendens positief, bij Driessen negatief.

Was er een leuk filmpje? Neuh, gelukkig ontbrak Gullit een keertje.

Actuele beelden? Uiteraard die van FOX zelf.

Vast item? Eens/oneens-stellingen (‘Barcelona neemt een grote gok met het aantrekken van Frenkie de Jong’).

Feyenoord – Ajax? Feyenoord was geweldig en nog geweldiger.

Ballenjongens PSV

Opvallend? PSV heeft volgens Natafelen (en ook Veronica Inside) de ballenjongens de opdracht gegeven de bal niet aan FC Groningenspelers te geven. Perez verdenkt trainer Mark van Bommel (‘hoe klein kun je je als topclub maken’), Kees Jansma denkt aan een opdracht van de ‘ballenjongenstrainer’.

Belangrijkste vooruitblik/voorspelling: Straks in FOX Sports ‘Ajax-trainer Erik ten Hag likt the day after zijn wonden’. U begrijpt: dit trok de Metro-verslaggever écht niet meer.

Totale indruk? Beeeeeetje saai meestal, maar met Valentijn Driessen gebeurt er altijd wel wat (jaja, Driessen werkt onder hetzelfde dak als Metro, maar gemeend). Het programma kan met de komst van VTBL gelijk met Kees Jansma echter best met pensioen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lange zit: 7 uur nababbelen over het voetbalweekend
Sluiten