Metro en ANP
Metro en ANP Sport 27 sep 2018 / 13:43 uur

Duitsland organiseert EK voetbal van 2024

De UEFA heeft in Nyon besloten dat het Europees kampioenschap voetbal in 2024 in Duitsland wordt gehouden. Onze oosterburen kregen bij de verkiezing de voorkeur boven Turkije. Het wordt het eerste grote voetbaltoernooi in Duitsland sinds de wereldtitelstrijd van 2006.

De speelsteden zijn al min of meer bekend: Berlijn, München, Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen en Frankfurt. Berlijn, de hoofdstad, krijgt vermoedelijk de finale toegewezen. Het EK werd één keer eerder in Duitsland gehouden. In 1988 won Nederland. Turkije had zich voor de vierde keer, steeds zonder succes, kandidaat gesteld voor het evenement.

Zeventien bestuursleden van de UEFA mochten stemmen. Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, was een van hen. Volgens Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese federatie, was het moeilijk kiezen. ,,We hadden twee zeer sterke kandidaten uit twee hele grote voetballanden. Helaas moest er één afvallen.”

De speelsteden (rechts) ©ANP

Turkije

Philipp Lahm was de ambassadeur van het Duitse ‘bid’ voor 2024. Zeer waarschijnlijk wordt de voormalig international en oud-speler van Bayern München aangewezen als chef van het organisatiecomité. Duitsland kreeg vermoedelijk de voorkeur vanwege de betere infrastructuur en de economische stabiliteit. Alle stadions zijn al min of meer klaar voor het toernooi. De evaluatiecommissie van de UEFA, die een niet-bindend advies gaf, maakte zich wat Turkije betrof onder meer zorgen over de mensenrechten in het land.

Het EK voetbal van 2020 is verdeeld over twaalf landen. Er worden daarbij ook wedstrijden in Amsterdam gespeeld. Of Nederland dit EK gaat halen, moet nog blijken. Oranje heeft twee manieren om zich hiervoor te plaatsen. Via de Nations League kan een ticket worden afgedwongen door af te rekenen met groepsgenoten Duitsland en Frankrijk.

Ook via de reguliere kwalificatie is er een mogelijkheid. De poule-indeling wordt bekendgemaakt op 22 november via een loting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitsland organiseert EK voetbal van 2024
Sluiten