Redactie Metro
Redactie Metro Sport 6 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom Dafne Schippers flauwe grappen maakt

Dafne Schippers, de wereldkampioene op de 200 meter, komt deze week in actie tijdens de EK Atletiek in Berlijn.

Hoe bereid je je voor op een race?
Gezond koken is een belangrijk deel van mijn bestaan. Het lichaam van een atleet moet goed voorbereid zijn op een race, met veel eiwitten, dus ik eet veel vlees en eieren. Daarnaast is het belangrijk om ook mentaal klaar te zijn voor een wedstrijd. Meestal ben ik erg relaxed vlak voor een race. Soms probeer ik mezelf wel iets nerveuzer te maken, omdat ik soms té relaxed ben. Een paar flauwe grappen, een goede warming-up: dat is mijn manier om een wedstrijd voor te bereiden.

Hoe train je voor zo’n evenement?
Normaal gesproken train ik zo’n tien keer per week, met verschillende intensiteit, dus soms betekent dat twee keer per dag trainen.

Hoe belangrijk is je materiaal voor je?
Ik draag al Nikes sinds ik als 9-jarig meisje begon met hardlopen. Nu train ik elke dag op Nike Pegasus Turbo. De schoenen zijn licht en zien er goed uit.

Wat is je doel in Berlijn?
Ik wil Europees kampioen worden!

Wil je altijd winnen?
Natuurlijk. Als je niet probeert om de beste te zijn, dan is je instelling niet goed. Je moet altijd zo snel mogelijk lopen, binnen je mogelijkheden, altijd.

Hoe ga je om met verlies?
Dat hangt er vanaf. Ik wil een slechte race het liefst zo snel mogelijk vergeten. Maar voordat ik dat doe, wil ik wel weten wat de reden voor mijn falen was. Soms doen we echt een diepgaande analyse, maar dat kan ook contraproductief zijn – om zoveel aandacht te besteden aan je fouten. Ik focus het liefst op de volgende race.

Ben je al bezig met de Olympische Spelen in Tokio in 2020?
Daar denk ik op dit moment nog niet zoveel aan, omdat het nog best wel ver weg is voor me. Volgend jaar is de WK in Qatar, daar leef ik naartoe. Ik bekijk het van jaar tot jaar.

Korte documentaire

Voor de lancering van de Pegasus Turbo vroeg Nike Ian Derry, prijswinnend documentairemaker, om een korte film. Dat resulteerde in ‘Portraits of Speed’, een drieluik dat werd geschoten in Berlijn. In de serie komen 100m specialist Reece Prescod, 1500m loper Konstanze Klosterhalven en ‘onze’ Dafne Schippers aan bod, die laten zien hoe ze bezig zijn met hun sport.

In samenwerking met Nike