Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 7 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Beachvolleyballer met strafblad opent EK in Den Haag

Het EK Beachvolleybal start volgend weekend in Nederland, maar een van de openingswedstrijden in Den Haag kent een nog al dubieuze speler: Steven van de Velde.

Dertien maanden

De nu 23-jarige Hagenees werd in 2016 door de Britse rechtbank veroordeeld voor het seks hebben met een minderjarig meisje. Hij was destijds negentien jaar, zij twaalf. Nu hij zijn straf – dertien maanden cel – heeft uitgezeten vormt hij gewoon weer een duo met Dirk Boehlé en gaat het EK van start in zijn eigen stad.

Van de Velde hoopt dat hem een tweede kans is gegund. ,,Ik heb gedaan wat ik heb gedaan. Ik kan het niet terugdraaien, dus zal de gevolgen moeten dragen. Je mag oordelen, natuurlijk. Het is de grootste fout van mijn leven”, zo erkent hij tegenover de NOS. ,,Ik wil gewoon mijn kant vertellen en haat je me nog steeds, dan haat je me.” Momenteel kent Van de Velde veel spijt. ,,Het is naar voor haar, voor mij, voor mijn familie. Het verhaal kent geen winnaar.”

Zware periode

,,Vanaf mijn zeventiende zat ik in het nationale team, met alleen maar oudere gasten en dat was wel een zware periode", vertelt Van den Velde. Zijn vrienden gingen op examenreis, hij zat op trainingskamp. Via Facebook raakte hij aan de praat met een Engels meisje. ,,In een zwakke periode heb ik dat ticket geboekt. We hebben toen seks gehad en ik ging de volgende dag terug."

Aanvankelijk had hij nog het contact verbroken, toen hij haar leeftijd hoorde. Toch bleek Van de Velde een groot zwak te hebben voor haar. ,,Ik kon mijn verhaal bij haar kwijt, ze oordeelde niet over me."

Geen angst

Bang voor de reacties volgende week is hij niet. ,,Dat was ik eerst wel. Iedereen wil gerespecteerd worden en met dit op je kerfstok is dat ontzettend moeilijk. Natuurlijk, ik zal het vervelend vinden. Maar mensen hebben recht om hun mening te uiten. Maar ik kan het niet beter maken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.