Metro en ANP
Metro en ANP Sport 28 apr 2018 / 10:52 uur

Ook wielrenner Westra gebruikte doping

Voormalig wielrenner Lieuwe Westra heeft in zijn carrière doping gebruikt. In een voorpublicatie van zijn boek Het Beest in de Leeuwarder Courant geeft hij toe dat hij cortisonen heeft gebruikt.

Nooit betrapt

„Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst te nemen”, zegt Westra in het boek tegen auteur Thomas Sijtsma. „In mijn eerste profjaar werd mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken.”

Westra, die twee keer Nederlands kampioen tijdrijden werd en etappes won in Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné, werd nooit betrapt op het gebruik van doping. Volgens de wielrenner was dat omdat hij gedekt werd door een medisch attest. „Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie”, vertelt Westra in de voorpublicatie.

Collega-wielrenner Stef Clement is niet heel blij met de onthulling en dan vooral de bewoording van Westra. Volgens hem kon je tien jaar geleden namelijk geen resultaat rijden zonder doping te gebruiken en gebruikt hij dit als een makkelijk excuus.

Dopingschandalen

Deze week werd ook bekend dat voormalig wielrenner Karsten Kroon doping gebruikte in zijn carrière. Het Algemeen Dagblad maakte dat bekend nadat de krant meerdere gesprekken had gehad met Kroon over dat onderwerp.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook wielrenner Westra gebruikte doping
Sluiten