Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 28 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Man steelt nummer en medaille van marathonrenner

De organisatoren van de London Marathon onderzoeken hoe het vorige week heeft kunnen gebeuren dat een toeschouwer het gevallen nummer van een loper heeft opgeplakt, de wedstrijd heeft uitgerend en daardoor zijn medaille heeft gestolen.

Gediskwalificeerd

Het zal je maar gebeuren; op minder een kwartier van de finish verloor Jake Halliday zijn racenummer (35179) waardoor hij niet meer door mocht rennen. Naar verwachting zou hij de marathon binnen drie uur en drie kwartier gerend hebben. Halliday (28) rende voor het goede doel Bloodwise, om geld op te halen voor onderzoek naar bloedkanker. Hij hoefde nog maar 2,2 kilometer toen hij zijn nummer verloor en daardoor werd gediskwalificeerd.

Maar dat was nog niet het ergste… Een toeschouwer van de marathon zag het nummer vallen, raapte het op en rende de laatste paar kilometers voordat hij zijn zilverwerk in ontvangst nam. Dat meldt Metro UK. De man kan zelfs worden gezien op officiële marathonfoto’s met het racenummer van Halliday duidelijk zichtbaar. Ook zie je de medaille die hij onterecht heeft gekregen.

De toeschouwer met het nummer van Jake en zijn medaille. Foto: Marathonfoto

Enorme toewijding

Mede-marathonlopers die hoogte kregen van het verhaal zijn verbijsterd. Peter Mowbray (51) zei: ”Ik ging op de website van de London Marathon kijken en daar kon ik het nummer van Jake zien. Daar staan foto’s bij dat Jake het nummer zelf draagt, en foto’s van de jongen met zijn nummer op het einde van de marathon.” Mowbray kan er met zijn hoofd niet bij. ”Het rennen van een marathon neemt je leven over; je denkt na over training, voeding, het vermijden van blessure. Je hebt een enorme hoeveelheid toewijding om die run te doen en je traint daar enorm lang voor. Dat is nog voordat je erover nadenkt om geld in te zamelen voor je goede doel. Om deze man de eer te geven voor het harde werk van iemand anders, maakt me echt boos.”

Het London Marathon Events-team zegt zich bewust te zijn van de ernst van de situatie en er mee bezig zijn. Een woordvoerster van Bloodwise zegt dat ze de situatie ook aan het onderzoeken zijn.

Inzamelingsactie

Jake Halliday rende met zijn vriend Andrew Keiller. Ze maakten deel uit van een inzamelingsactie voor Andrew’s vriendin Emma, die in oktober 2016 werd gediagnosticeerd met non-Hodgkin-lymfoom.

Jake Halliday en Andrew Keiller tijdens de London Marathon. Foto: Marahtonfoto

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.