Redactie Metro
Redactie Metro Sport 1 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Niki Terpstra wint Ronde van Vlaanderen

Na tal van ereplaatsen heeft Niki Terpstra op 33-jarige leeftijd de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Noord-Hollander van Quick-Step triomfeerde op karakteristieke wijze. Op de Oude Kwaremont, iets minder dan 20 kilometer voor de finish kwam Terpstra alleen voorop. Net als onlangs in de E3 Harelbeke zagen de concurrenten hem niet meer terug.

Spannende slotmomenten

In de vroege kopgroep die na tal van strubbelingen ontstond, reden drie Nederlanders: Pascal Eenkhoorn, Pim Ligthart en Floris Gerts. Gerts moest de groep op 120 kilometer voor de streep als eerste laten gaan. Ook de rest was eraan toen de kopstukken zich meldden. Tot een beslissing leidde dat niet. Richting Koppenberg ontstond een nieuwe kopgroep met niet de favorieten maar wel enkele outsiders: Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle met name en de Deen Mads Pedersen, die zich woensdag al had laten zien in Dwars Door Vlaanderen.

Die drie bleven richting Oude Kwaremont over. Het was de plek waar Terpstra hen overvleugelde, hoewel Pedersen nog tegenspartelde. In de E3 Harelbeke reed Terpstra 30 kilometer alleen voorop, ditmaal was het zo’n 18 kilometer. Wereldkampioen Peter Sagan deed nog een poging het gat te dichten, maar ook de Slowaak kon de ontketende Terpstra niet meer achterhalen.

Pedersen hield net stand en werd tweede. De derde plaats was voor Philippe Gilbert, Terpstra’s Belgische ploeggenoot die vorig jaar de ‘Ronde’ won.

Kroon op loopbaan

Terpstra won in 2014 al Parijs- Roubaix en was in 2016 nog de winnaar van de Eneco Tour. Vorig jaar sukkelde hij na een zware val in Parijs-Roubaix van de ene in de andere blessure, maar eind februari toonde hij met zijn zege in Le Samyn al aan dat hij weer op niveau was. In de E3 Harelbeke bevestigde Terpstra dat met een sublieme solo om in de Ronde van Vlaanderen de kroon op zijn loopbaan te zetten.

Het was 32 jaar geleden dat een Nederlander de Ronde van Vlaanderen had gewonnen. Niki Terpstra, die de 102 editie op zijn naam schreef, werd zondag de opvolger van Adrie van der Poel.

Het was de tiende Nederlandse overwinning in de klassieker, een van de zogenoemde monumenten in de wielersport. Wim van Est was in 1953 de eerste. Daarna volgden Jo de Roo (1965), Evert Dolman (1971), Cees Bal (1974), Jan Raas (1979, 1983), Hennie Kuiper (1981), Johan Lammerts (1984) en Van der Poel in 1986.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.