Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 15 apr 2018 / 18:19 uur

Kritiek werkt als doping voor PSV

Kampioen worden in een direct duel met je rivaal. Mooier kan het niet en PSV deed het. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis met 3-0 van Ajax door doelpunten van Gastón Pereiro, Luuk de Jong en Steven Bergwijn.

Flink feest

In Eindhoven barstte dan ook een flink feest los. En terecht. Op de 24e titel van PSV is namelijk niks af te dingen. De ploeg van Phillip Cocu veroverde op de zesde speeldag de koppositie en die plek werd niet meer uit handen gegeven. De neutrale toeschouwer werd niet warm of koud van datgene wat PSV liet zien, maar Phillip Cocu smeedde een hecht collectief dat zich niet gek liet maken.

„Lekker als je hem zo pakt in zo’n wedstrijd”, reageerde PSV-aanvoerder Marco van Ginkel dolgelukkig na de wedstrijd op het behalen van de landstitel. „We heersten. Dat wilden we ook laten zien. Sommigen mensen betwijfelden of wij wel echt beter waren dan Ajax. Nou, dat kun je na vandaag wel zeggen lijkt mij.”

Kritiek

De kritiek die PSV dit seizoen kreeg vonden Cocu en zijn spelers onterecht. Ook de uitspraak van Ajax-coach Erik ten Hag die voorafgaand aan de kraker zei dat hij zeker wist dat ‘PSV bang was voor Ajax’ stoorde Cocu een beetje. Dat bleek wel toen hij zijn persconferentie begon door te zeggen dat ‘wij met angst en beven naar deze wedstrijd toeleefden’.

„Mijn spelers hebben vandaag hun ware gezicht laten zien”, vond Cocu. „Dat wilden we ook. Daarom speelde ik met Gastón op tien, twee buitenspelers en een spits. We speelden met volle overtuiging. Iets wat we eerder dit seizoen niet in Amsterdam hebben laten zien”, doelde Cocu op de 3-0 nederlaag tegen Ajax eerder dit seizoen.

Heerlijk gevoel

Om PSV nu af te schilderen als een saaie ploeg gaat ook te ver. FC Utrecht werd met 7-1 opgerold in eigen huis, de wedstrijd tegen FC Twente was een spektakelstuk, in De Kuip werd Feyenoord met 3-1 verslagen en in Alkmaar AZ met 3-2. Ook de kampioenswedstrijd tegen Ajax past in dit rijtje. In een heerlijke wedstrijd stonden de twee beste ploegen van Nederland tegenover elkaar. Het spel golfde in het begin op en neer en de spanning op de tribunes was te snijden.

„Dit is een heerlijk gevoel”, lachte De Jong na het behalen van het kampioenschap. „Dat we het thuis op deze manier hebben afgemaakt. We hebben zo hard gestreden met zijn allen dit seizoen. De buitenwereld geloofde niet in ons. Uiteindelijk hebben we als team elke wedstrijd keihard gevochten en ook geloof gehouden. We zijn altijd doorgegaan, tot aan de laatste minuut. Iedere wedstrijd weer. Dan ben je uiteindelijk verdiend kampioen. Het is een gapend gat geworden met nog drie wedstrijden te spelen, we hebben bijna het puntenrecord te pakken. Dan kun je spreken van een goed seizoen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kritiek werkt als doping voor PSV
Sluiten