Johan van Boven
Johan van Boven Sport 27 mrt 2018 / 09:31 uur

Dikke voldoendes bij Oranje dankzij show in Genève

Zo, de nieuwe start van het Nederlands elftal zit erop. Hoe hebben de bondscoach en de spelers het gedaan? Oranje op rapport.

Ronald Koeman 7

Het 5-2-3-systeem tegen Engeland was een inschattingsfout van de nieuwe bondscoach, maar dat compenseerde hij ruimschoots met het tactisch plan waarmee Europees kampioen Portugal overhoop werd gespeeld. De twee oefenwedstrijden greep hij aan om te experimenteren en met het 5-3-2-systeem van maandagavond kan hij verder uit de voeten.

Jeroen Zoet 6

De doelman is in topvorm bij PSV en kreeg daarom tegen Engeland de voorkeur boven Jasper Cillessen. Zoet verrichte enkele fraaie reddingen, maar het schot van Jesse Lingard had hij moet hebben.

Jasper Cillessen 8

Bij FC Barcelona mag hij alleen tijdens bekerwedstrijden onder de lat staan, maar tegen Portugal bewees hij dat een goede keeper geen wedstrijdritme nodig heeft. Vooral de redding op de kopbal van Cristiano Ronaldo was prachtig.

Jasper Cillessen heeft grote indruk gemaakt op Ronald Koeman. Foto: ANP

Patrick van Aanholt 6

Hij probeerde het wel tegen Engeland, maar zijn aanvallende intenties als linksback kwamen niet echt uit de verf.

Virgil van Dijk 7,5

Hij had geen plankenkoorts als nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal, al speelde hij tegen Engeland niet de beste wedstrijd uit zijn loopbaan. Tegen Portugal herstelde hij ijzersterk en bewees de leider zowel verdedigend als aanvallend (de 3-0) zijn waarde.

Matthijs de Ligt 8,5

De 18-jarige verdediger van Ajax was tijdens de oefenduels verreweg de beste speler van Nederland. Uitgerekend een jaar na zijn blunders tijdens zijn Oranjedebuut maakte hij nu niet alleen een betrouwbare indruk, maar etaleerde hij zijn slimheid aan de bal. Bovendien was hij tegen Portugal met twee assists ook aanvallend zeer waardevol.

MAtthijs de Ligt was verreweg de beste speler van Oranje tijdens de twee oefenwedstrijden. Foto: ANP

Stefan de Vrij 6,5

De verdediger laat zich niet snel van de wijs brengen. Het is duidelijk dat hij in de Serie A bij Lazio een zeer stabiele kracht is geworden. Kan zich misschien nog iets meer laten gelden door vaker in te schuiven.

Kenny Tete 7

Razendsnel stak hij tijdens de counter van Oranje tegen Portugal het veld over om uiteindelijk aan de rechterkant van het strafschopgebied een voorzet af te leveren op Donny van de Beek, die zijn mislukte schot door Memphis Depay gepromoveerd zag worden tot openingsdoelpunt. Zo ziet Koeman zijn vleugelverdedigers graag.

Nathan Aké 7

Portugal wilde maandag in de tweede helft de 3-0 achterstand ongedaan maken en gaf daarom extra gas. Maar elke keer als Cristiano Ronaldo er via de rechterkant vandoor wilde gaan, liep hij letterlijk en figuurlijk Aké tegen het lijf.

Tonny Vilhena 8

Hangend op links de brug vormen tussen de verdediging en de aanval; het leek Vilhena maandagavond op het lijf geschreven tegen Portugal. De Feyenoorder speelde zijn beste interland tot nu toe.

Tonny Vilhena deelde een tikje uit aan Cristiano Ronaldo. Foto: ANP

Hans Hateboer 6,5

Tijdens zijn debuut tegen Engeland hield hij redelijk stand, maar Hateboer wist zelf ook dat hij veel beter kan. Wellicht speelden de zenuwen hierbij een rol.

Georginio Wijnaldum 6

Het contrast tussen zijn optredens tegen Engeland en Portugal was enorm. In de Johan Cruijff ArenA speelde Wijnaldum kleurloos, terwijl hij in Genève wel mee kon komen met het heerlijke ritme van het middenveld.

Donny van de Beek 6,5

Zijn voorzet op Memphis Depay bij de 1-0 tegen Portugal was een mislukt schot, maar de situatie gaf wel aan dat Van de Beek een neusje heeft voor op het juiste moment in het zestienmetergebied op te duiken.

Donny van de Beek deed het prima tegen Portugal. Foto: ANP

Kevin Strootman 5

Hij heeft de frisse start van Oranje niet kunnen aangrijpen om als international uit zijn dip te kruipen. Tegen Engeland speelde hij ver onder de maat en tegen Portugal kwam hij niet in actie.

Davy Pröpper 7,5

De middenvelder bracht tegen Portugal wat Nederland in het duel met Engeland zo miste: diepgang. Dankzij de ex-PSV’er danste het middenrif precies op het juiste tempo voorbij de tegenstander.

Memphis Depay 7

In het oefenpotje met Engeland werd hem verweten dat hij vooral ongeïnspireerd voor de dag kwam en alleen bezig was om met moeilijke acties zichzelf in de kijker te spelen. Maar tegen Portugal was hij (indirect) bij alle doelpunten betrokken.

Memphis Depay wil de 'ruis op de achtergrond' niet meer horen. Foto: ANP

Ryan Babel 7

In een systeem met twee aanvallers blijkt de 31-jarige Ryan Babel van grote waarde te kunnen zijn voor het Nederlands elftal. Zijn rake kopbal tegen Portugal was een fraai sluitstuk van een nog mooiere aanval.

Bas Dost 5

Bij Sporting knalt hij het ene na het andere doelpunt binnen, maar in het shirt van Oranje wil het maar niet lukken met de aanvaller. Zijn kansen op speelminuten lijken geslonken nu het 5-3-2-systeem een succes is gebleken.

Quincy Promes 5

Zelf was hij na Nederland-Engeland heel ontevreden, want de aanvaller wist dat hij veel te weinig had gebracht. Promes zal vanaf de bank met enige jaloezie hebben gekeken hoe Memphis en Babel tegen Portugal floreerden in een systeem met twee aanvallers. Dat zou hem ook passen.

(Guus Til, Wout Weghorst, Marten de Roon, Justin Kluivert, Steven Berghuis en Timothy Fosu-Mensah kwamen te kort in actie om te kunnen beoordelen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dikke voldoendes bij Oranje dankzij show in Genève
Sluiten