Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 27 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Hiv-remmers moeten verstrekt worden aan risicogroep

De Gezondheidsraad wil het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland terugdringen door de preventieve hiv-remmer PrEP beschikbaar te stellen voor mensen met een groot risico op de infectie.

Dit schrijft de raad in een adviesrapport, gericht aan de minister voor Medische Zorg en Sport. Mannen die seks hebben met mannen vormen volgens de Gezondheidsraad de grootste risicogroep. De PrEP kunnen besmetting met hiv voorkomen, ook na onveilige seks.

Urgentie

De GGD Amsterdam is blij met het rapport van de Gezondheidsraad, laten ze weten in een persbericht. „Wij zijn verheugd over dit advies en onderschrijven dit volledig. Daarnaast hopen we dat de minister op korte termijn de aanbevelingen zal opvolgen.”

Ook het feit dat de commissie in het rapport de urgentie van de maatregel benadrukt, kan op waardering rekenen van de GGD Amsterdam.

In Nederland zijn ongeveer 20.000 mensen besmet met hiv. Hoewel het aantal nieuwe besmettingen is verminderd door condoomgebruik, regelmatig testen en vroege behandeling, komen er jaarlijks ongeveer 800 nieuwe infecties bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.