Redactie Metro
Redactie Metro Sport 4 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Turnarts maakte slachtoffers tijdens onderzoek FBI

De voormalig Amerikaanse turnarts Larry Nassar heeft gedurende het onderzoek van de FBI nog ten minste veertig meisjes misbruikt. Dat meldt de New York Times op basis van eigen bevindingen.

Nassar kwam in juli 2015 voor het eerst onder de aandacht van de FBI en in september 2016 bracht de Indianapolis Star het misbruikschandaal naar buiten. Ondanks dat de FBI de turnarts in de gaten hield, kon hij in dat jaar dus nog minstens veertig meisjes misbruiken.

Stilte

Slachtoffers en hun familieleden vertelden tegen de krant dat nadat ze het misbruik bij de FBI hadden gemeld, ze in dat jaar weinig of niets hoorden van de federale recherche. Ook de Amerikaanse turnfederatie beklaagt zich over de FBI. Toen zij in 2015 het misbruik aan de FBI voorlegden, kregen de medewerkers van de turnfederatie de indruk dat de FBI niet wilde dat ze erover praatten. De stilte rond de beschuldigingen van misbruik maakte het mogelijk dat Nassar ongestoord zijn gang kon blijven gaan.

De FBI wil niet in detail treden over het onderzoek. In een verklaring wordt gesteld dat „de veiligheid en gezondheid van onze jeugd een topprioriteit is van de FBI.” Ook meldt de FBI dat verschillende jurisdicties bij het onderzoek betrokken waren. Volgens de New York Times heeft de samenwerking van verschillende veiligheidsdiensten mogelijk bijgedragen aan de duur van het onderzoek. De FBI wilde ook niet ingaan op verklaringen van de Amerikaanse turnfederatie.

Arts van topturners

Nassar was in het verleden teamdokter bij de olympische turnploeg van de Verenigde Staten. De arts zou zeker 265 meisjes hebben misbruikt en is onlangs tot onder meer 175 jaar celstraf veroordeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.