Metro en ANP
Metro en ANP Sport 25 feb 2018 / 07:59 uur

Geen Russische vlag bij slotceremonie van de Spelen

De Russische vlag is zondag niet te zien bij de slotceremonie van de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft zondag besloten dat de schorsing van Rusland van kracht blijft, ondanks het goede gedrag van de atleten op de Spelen.

De voornaamste reden voor de handhaving van de schorsing zijn de twee dopinggevallen bij de Olympic Athletes from Rusland (OAR). Indien er geen nieuwe Russische dopinggevallen bijkomen zal het IOC de ban opheffen. Volgens het IOC zou het nu gaan om twee geïsoleerde gevallen.

Teleurstellend

Zonder de twee dopingzondaars had het IOC wel overwogen de vlag toe te laten. President Thomas Bach van het IOC noemde de positieve dopingtests „teleurstellend.”

Het gaat om bobsleester Nadezjda Sergejeva en curlingspeler Alexander Kroesjelnitski. Die laatste moest zijn bronzen plak inleveren nadat hij positief testte op het gebruik van meldonium.

Strikte voorwaarden

Ook bij de openingsceremonie liepen de Russische atleten onder de olympische vlag. Het Russische Olympische Comité werd in december geschorst vanwege het dopingschandaal bij onder meer de Winterspelen van Sotsji 2014. Alleen onder strikte voorwaarden mochten ‘schoon’ verklaarde Russische sporters onder de olympische vlag mee doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen Russische vlag bij slotceremonie van de Spelen
Sluiten