Johan van Boven
Johan van Boven Sport 14 dec 2017 / 07:23 uur

‘WK Darts is voor ons 2,5 week een groot feest’

Wie Frank Vischschraper en Jacques Nieuwlaat over elkaar hoort praten, zou denken dat het boezemvrienden zijn. Ze komen superlatieven te kort als ze aangeven waarom het zo prettig is om samen op te trekken als commentatoren tijdens dartswedstrijden. Meer dan collega’s zijn ze echter niet. „We zijn nog nooit op elkaars verjaardag geweest en buiten het darten om zijn we nooit met elkaar uit eten geweest ofzo”, zegt Nieuwlaat. „We zijn gewoon goede collega’s.”

Vanaf donderdagavond kruipen ze samen hun commentaarhok in om verslag te doen van het WK Darts. „Dat is voor ons 2,5 week een groot feest”, aldus Vischschraper. „Het is een heerlijke afsluiting van het jaar, je vóélt gewoon dat dit het belangrijkste toernooi is. Ik kan niet wachten tot de eerste pijlen worden gegooid. Dan gaan we in één ruk door tot en met 1 januari.”

2,2 miljoen

Op die dag keken dit jaar maar liefst 2,2 miljoen mensen naar de finale tussen Gary Anderson en de Nederlandse winnaar Michael van Gerwen. Nieuwlaat noemt het een ongelooflijk aantal, maar zegt net als zijn collega totaal niet bezig te zijn met kijkcijfers. „Ik ga niet extra mijn best doen als er veel mensen kijken. Maar voor RTL7 is het natuurlijk wel belangrijk, omdat er geld verdiend moet worden.”

Vischschraper, die ook commentaar geeft bij basketbal- en voetbalwedstrijden, vult aan: „Mijn uitgangspunt is altijd dat het niet uitmaakt hoeveel mensen er kijken. Ook al is het maar één iemand, dan doe ik voor hem mijn best.”

Boterham

Feit is natuurlijk wel dat het commentatorduo een goede boterham verdient dankzij de populariteit van de sport. Zonder de oranjegekleurde successen van Van Gerwen en eerder Raymond van Barneveld zouden ze veel minder vaak live op tv te zien en te horen zijn geweest. Nieuwlaat: „Er is ook een periode geweest dat darten veel minder populair was. Dat kwam omdat er geen Nederlands succes was en de wedstrijden alleen achter de decoder te zien waren. Het is niet leuk als niemand het over darten heeft, want ik ben een echte liefhebber.”

Nieuwlaat komt namelijk zelf ook uit de dartswereld. Begin jaren negentig gooide hij regelmatig een pijltje op een behoorlijk niveau. „Toen was ik op mijn best. Ik kon aardig meekomen met Co Stompé, Roland Scholten en Raymond van Barneveld. Maar zij hadden meer doorzettingsvermogen dan ik. Zij gingen elk weekend op pad om wedstrijden te gooien, terwijl ik die dagen liever met mijn gezin doorbracht. Al snel koos ik ervoor om de kant van commentator op te gaan. Natuurlijk heb ik ervan gedroomd om zelf op het WK te staan, maar het zal altijd bij die droom blijven.”

Eigen bed

Ook als commentator heeft hij Alexandra Palace in Londen nog nooit van binnen gezien. Vischschraper en Nieuwlaat praten de kijker namelijk vanuit de studio in Hilversum bij. „Het heeft niet heel veel toegevoegde waarde om op locatie te zijn. Tijdens de Premier League Darts in Ahoy zitten we ook naar een schermpje te kijken”, zegt Vischschraper. Zijn co-commentator sluit zich daarbij aan, al zit er volgens hem wel een nadeel aan. „Sommige nieuwtjes missen we omdat we niet ter plaatse zijn. Als een darter grieperig bij Alexandra Palace arriveert, kunnen wij dat niet zien. Maar eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken om drie weken in een Londens hotel te overnachten, want ik slaap liever in mijn eigen bed.”

Desondanks krijgt Nieuwlaat veel informatie uit eerste hand, omdat hij bijna alle darters persoonlijk kent. Hij is niet voor niets secretaris van de internationale spelersvakbond. Dus ligt het gevaar op de loer dat hij niet voldoende afstand kan nemen om objectief commentaar te doen van de wedstrijden. „Maar ik ben geen journalist, maar ik weet meer dan de meeste verslaggevers omdat darters mij vertrouwen. Als iemand zijn oma is overleden en hij mij heeft gevraagd dat niet met de rest van de wereld te delen doe ik dat niet. En het lijkt mij logisch dat we enthousiast zijn als Van Gerwen weer eens een toernooi wint, want hij is al jaren de beste die er is. Onze rolverdeling is zelfs zo dat Frank een beetje de kant van een Nederlandse darter kiest en ik de kant van zijn buitenlandse tegenstander. Zo houden we een beetje de balans in ons commentaar.”

Zo voorspelt Vischschraper eenzelfde enthousiasme als de afzwaaiende legende Phil Taylor het komende WK wint. „Jacques en ik zijn Nederlanders, dat kunnen we niet uitschakelen. Maar als Taylor in zijn allerlaatste wedstrijd van zijn loopbaan de wereldtitel pakt, zullen we net zo enthousiast zijn als bij een zege van Van Gerwen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘WK Darts is voor ons 2,5 week een groot feest’
Sluiten