Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 24 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Ajax-captain Veltman heeft vragen na ontslag Keizer

Ajax won zijn laatste competitiewedstrijd van 2017 met 3-1 van Willem II, maar na de wedstrijd ging het alleen maar over het ontslag van Marcel Keizer. Ajax-aanvoerder Joël Veltman werd als eerste speler ingelicht door algemeen directeur Edwin van der Sar. Dat was donderdagmiddag, de dag na de bekeruitschakeling tegen FC Twente. „Ik kwam net thuis, we hadden getraind toen Edwin belde. Ik schrok. Pas toen hij ophing, kwamen de vragen. Ik hoop Edwin vandaag of morgen nog te zien om het erover te hebben.”

Schok

Van der Sar belde naast Veltman ook de vice-aanvoerders Lasse Schöne en Klaas-Jan Huntelaar. „Ik heb daarna Lasse aan de lijn gehad en heb Nick Viergever gebeld”, aldus Veltman. Daarna hebben we een appje gestuurd in de groepsapp, omdat we niet wilden dat de rest van het team het via de pers te weten zou komen. Wat ik in de groep merk is dat iedereen het jammer vindt dat Marcel weg moest, juist ook omdat we de stijgende lijn te pakken hadden. We waren goed bezig, voerden de druk op bij PSV. Ik was niet de enige die verrast werd door het besluit van de directie. In de avond heb ik nog een bericht gestuurd naar Marcel en Hennie.”

Veltman vond dat moeilijk om te doen. „Ik gunde het Marcel misschien wel meer om te slagen dan een andere trainer. Ajax is zijn club en ook om datgene wat we met zijn allen hebben moeten doorstaan rondom de tragedie met Nouri. Wat hij heeft meegemaakt als trainer, maakt een andere coach niet eens in vijf jaar mee.”

Ten Hag

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de komende week de komst van Erik ten Hag bekend gemaakt. Naar verluidt zijn Ajax en FC Utrecht er bijna uit. Veltman weet niet echt wat hij moet denken van Ten Hag. „Als ik het nieuws mag geloven staat Ten Hag in januari voor de groep. Organisatorisch is hij volgens mij heel sterk, hij houdt niet vast aan een bepaald systeem. Maar ik vind het moeilijk in te schatten, ik heb nooit met hem gewerkt en heb ook nooit jongens gesproken die hem intensief hebben meegemaakt. Volgens mij eist hij strijd en dat is iets wat we wel nodig hebben. Want ook nu tegen Willem II speelden we een periode heel erg slap. Dat moet eruit. Op het eerste gezicht is hij misschien geen Ajax-trainer, maar daarvan zijn er meer geweest. Dat hoeft geen nadeel te zijn. Na de winterstop wacht De Klassieker. Tegen Feyenoord kunnen we een mooi signaal afgeven. We moeten de druk op PSV houden en hopen dat ze punten gaan verspelen. Hoe dat gebeurt maakt niet uit.” Veltman is in ieder geval blij dat 2017 bijna afgelopen is: „Er waren het afgelopen half jaar meer dompers dan pieken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.