Johan van Boven
Johan van Boven Sport 2 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Testwedstrijd met nieuwe spelregels in het voetbal

Amateurclubs FC Lisse en Quick Boys spelen op dinsdag 7 november een wedstrijd waarin wordt geëxperimenteerd met drie nieuwe spelregels, die het voetbal eerlijker, sneller en aantrekkelijker moeten maken. Scheidsrechter Pieter Vink heeft de leiding over het duel om de Avant Garde Cup 2.0, een initiatief van de websites De Correspondent, Voetbal in de Bollenstreek en Voetblah. Het gaat om de volgende spelregels:

De self-pass

Een speler mag een vrije trap op zichzelf nemen, zodra de scheidsrechter heeft gefloten. Het doel is het gezeur op de scheidsrechter te verminderen, het spel te versnellen en het voordeel van de aanvallende partij te vergoten. De regel is bedacht door hockeycoach Maurits Hendriks en is succesvol ingevoerd in het hockey. Bij de spelregelcommissie van de FIFA is de self-pass al een discussiepunt.

De intrap/indribbel

Een spel gooit na een uitbal de bal niet meer in het veld, maar hij trapt ‘m of dribbelt er mee weg. Inworpen eindigen vaak in balverlies of ongevaarlijk balbezit. Ook deze nieuwe regel moet het voordeel voor de aanvallende partij laten toenemen.

Alternatieve strafschopregel

De scheidsrechter fluit alleen nog voor een pingel als een duidelijke scoringskans wordt ontnomen. Dit kan zowel binnen als buiten het strafschopgebied zijn. Na andere overtredingen binnen het strafschopgebied volgt een directe vrije trap. De initiatiefnemers hopen hiermee het enorme aantal strafschoppen te verminderen. Een andere gedachte is dat de schwalbe op deze manier uit het voetbal verdwijnt.

Na de wedstrijd discussiëren Hendriks, Vink, Gijs de Jong (secretaris-generaal van de KNVB), de trainers en aanvoerders van de twee clubs over de effecten van de nieuwe regels op het spel. De organisatie laat weten dat ze de spelregelwijsheid ‘uiteraard’ niet in pacht heeft. „Wij hebben de keuzes voor de spelregels en de uitwerking ervan weloverwogen gemaakt, maar nodigen iedereen uit om mee te denken over de verdere vormgeving.”

Marco van Basten. Foto: EPA

De bevindingen worden vervolgens aangeboden aan Marco van Basten, die bij de FIFA is aangesteld als chief technical officer en een voortrekker is op het gebied van spelregelwijzigingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.