Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 14 nov 2017
Leestijd: 4 minuten

Rico Verhoeven geniet van het BN’er zijn

Rico Verhoeven doet vooral wat hij leuk vindt. Door zijn successen in de ring en de wijze waarop hij het kickboksen promoot gaan er nu talloze deuren open voor de meervoudig wereldkampioen. En daar maakt de krachtpatser uit Brabant gretig gebruik van. „Ik denk dat ik veel meer kan dan alleen vechten.”

Leuk

In een private room van het Art’Hotel in hartje Amsterdam staan de tafels keurig gedekt. Verhoeven heeft eerder deze maand een select gezelschap uitgenodigd voor een etentje om de lancering van zijn eigen boxershortlijn te lanceren: ‘Without a doubt the best boxer in the world’ luidt de wervende tekst die slaat op de man én het lapje textiel dat ’ie aanheeft op de foto. Een ander bekend internationaal merk wilde ook in zee gaan met Verhoeven, maar hij heeft gekozen voor PFM, een klein Nederlands merk. „Ik kon die partij niet meer naar een next level brengen. Dit is een kleiner merk, maar de kwaliteit is minimaal gelijk. Bij PFM kan ik mijn eigen lijn ontwerpen, ik wil de vrijheid hebben in datgene wat ik doe en ik moet het leuk vinden.”

Het woord leuk komt veelvuldig langs als je met Verhoeven praat. Ruim drie jaar geleden werd hij voor de eerste keer wereldkampioen, maar het was moeilijk om zijn titel te verzilveren. Verhoeven was weliswaar een leuke, spontane jongen, maar dat kickboksen was maar een louche sport. Niemand wilde in eerste instantie in zee gaan met hem. Verhoeven en zijn management besloten om zijn imago van ‘gezinsman’ uit te buiten. „Ik gebruik social media om te laten zien wie ik ben, wat ik doe. Het is niet alleen maar dikke auto’s, vrouwen en feesten. Ik ben een familieman, hou van mijn gezin. Ik probeer alles te laten zien, ben daar heel open in, misschien wel te open.”

Balans

Onder meer Landrover, Spotify, Matrix Fitness en PFM hebben zich nu verbonden aan Verhoeven, die ook nog eens zijn eigen merchandise lijn en luchtje heeft. En dan komt er begin volgend jaar ook nog een Rico fitness app. „Allemaal leuke dingen”, aldus Verhoeven. Daarnaast is kickboksen nu gewoon op tv te zien en schuiven vechtsporters aan in praatshows. „Vroeger was dat ondenkbaar, dat is aan Rico te danken”, zegt zijn manager. „Ik heb de sport uit de modder getrokken en schoon gespoten”, zegt Verhoeven daar zelf over.

Er is veel veranderd in drie jaar tijd. Verhoeven is inmiddels een BN’er. Hij is dikke vrienden met onder meer F1-coureur Max Verstappen en dj Martin Garrix, gaat met Johnny de Mol de wildernis in, krijgt Chantal Janzen als logee over de vloer en is te zien in de Nederlandse serie Vechtershart met Waldemar Torenstra. „Er is geen enkele actieve sporter die zoveel op de tv te zien is als ik”, lacht Verhoeven verontschuldigend. „Ik probeer een balans te vinden tussen de topsporter en entertainer in mij. Ik denk dat ik zoveel meer kan dan alleen vechten. Ik vind het ook leuk om meer te doen, om mijn andere kant aan de mensen te laten zien.”

Vechtmachine

Het lijkt hem moeite te kosten om nee te zeggen. „Daar zit wel iets in”, beaamt hij. Maar het gaat niet ten koste van zijn sport bezweert hij. „Ik moet vechten, presteren, dat is de corebusiness. Ik ben nog steeds Rico de kickbokser, maar pak wel de kansen die ik via mijn sport heb afgedwongen. Ik stop nog precies dezelfde trainingsarbeid erin als altijd. Als ik iets niet op honderd procent kan doen, doe ik het niet. Ik train elke dag: Maandag tot en met donderdag twee keer, vrijdag, zaterdag en zondag een keer per dag. Na een wedstrijd denk ik wel eens ‘ik doe twee weken helemaal niks, ga op de bank liggen, zoek het maar uit.’ Maar ik rij elke dag langs mijn eigen sportschool in Halsteren. De eerste en de tweede dag rij ik door, maar de derde dag denk al ‘zal ik even gaan hardlopen?’ En dan – boem – ga ik weer. Sporten is een obsessie voor me. Ik wil gewoon altijd fit zijn, altijd voor lopen op mijn tegenstanders. Niemand werkt zo hard als ik, niemand traint zo hard als ik. In de ring ben ik een vechtmachine, sla ik er iedereen af. Maar daarbuiten denken de mensen hopelijk van ‘hé, dat is een aardige gozer’. Ik vind dat belangrijk.”

‘Koppie onder’

Verhoeven verdedigt op 9 december in Ahoy Rotterdam zijn GLORY-titel in het zwaargewicht tegen Jamal Ben Saddik. „Ik heb wat recht te zetten tegen Jamal. Hij heeft mij zes jaar geleden een keer verslagen en vindt zichzelf erg tof en sterk, maar er is een erg groot verschil waar hij staat en ik nu ben. Hij heeft meerdere wedstrijden verloren, is een paar keer mentaal gebroken. Dat gaat hem straks weer overkomen. Ik trek hem diep het water in en dan gaat hij koppie onder. Daarna ga ik lekker Kerst vieren met mijn gezin.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.