Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 15 nov 2017 / 15:48 uur

‘Ongelooflijk dat PSV straatlengte voor staat’

Het is nog maar zeven speeldagen geleden dat PSV in en tegen Heerenveen met 2-0 verloor. De kritiek die vervolgens over de Eindhovenaren neerdaalde was niet mals. Conclusie: dit kwalitatief arme PSV was geen kampioensploeg. Op de busreis terug naar Eindhoven zagen de spelers op Teletekst hun ploeg pas op de vijfde plek terug.

Kommer en kwel

„Het was kommer en kwel”, herinnert oud-coach Aad de Mos van onder meer Ajax en PSV zich. „PSV werd weg geblazen. Dat was geen lekker gevoel met de wedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht voor de boeg. Feyenoord ging toen soeverein aan kop en FC Utrecht was dé verrassing van de competitie en stond op een vierde plek. Niemand gaf dan ook een stuiver voor de kansen van PSV.”

Maar de ploeg van Phillip Cocu krabbelde overeind en won vervolgens van Feyenoord, FC Utrecht, Willem II, VVV, Heracles en Vitesse. Ondertussen morsten Feyenoord en Ajax massaal punten, waardoor PSV nu acht punten voorstaat op de Amsterdammers, terwijl het gat met de regerend landskampioen zelfs twaalf punten is. „Ongelooflijk”, vindt oud-prof en analist Ronald de Boer dat. „Ik heb het gevoel dat PSV over geluk niet te klagen heeft. Neem die wedstrijd tegen FC Utrecht. In de eerste helft speelt Utrecht PSV zoek. Het komt op voorsprong, maar laat vervolgens heel veel kansen liggen om uit te lopen. Dat het vervolgens 1-7 wordt is amper te bevatten. Tegen FC Twente ging het maar net goed. Ik vind PSV niet geweldig spelen, vooral verdedigend zijn ze zwak: Twente scoort drie keer tegen ze, Vitesse en VVV twee keer. Maar ja, voorin draait het als een tierelier.”

Credits Cocu

Analist en oud-prof Arnold Bruggink geeft Cocu alle credits. „Na die wedstrijd tegen Heerenveen is het hem gelukt om diepte in het spel te krijgen van PSV. Jongens als Steven Bergwijn en Jürgen Locadia wilden vroeger de bal vooral in hun voet hebben, nu worden ze de diepte ingestuurd waardoor PSV dodelijk is in de omschakeling. Maar verdedigend mag het wel wat beter.”

Ondanks de ruime voorsprong valt er dus het nodige aan te merken op PSV dat in de ogen van het drietal zeker niet de beste selectie heeft in vergelijking met Feyenoord en Ajax. Volgens De Boer en De Mos heeft Feyenoord de sterkste selectie, Bruggink houdt het op Ajax. Maar waar Giovanni van Bronckhorst volgens hen niet veel te verwijten valt, worden er vraagtekens geplaatst bij de werkwijze van Marcel Keizer. „Phillip heeft als enige coach duidelijkheid gecreëerd”, aldus Bruggink. „Van Bronckhorst lukt dat niet, omdat zijn spelers op hun tenen lopen in de Champions League waardoor hij te maken krijgt met de ene blessure na de andere. Maar Keizer is telkens aan het puzzelen. Hij lijkt niet te kunnen kiezen.”

Twijfels

„Hij twijfelt bijna over elke positie”, zegt De Boer. „Lasse Schöne of Frenkie de Jong? Of toch Siem de Jong? Klaas-Jan Huntelaar of Kasper Dolberg? Nick Viergever of Maximillian Wöber? Of toch Daley Sinkgraven? Amin Youness of Justin Kluivert? Zelfs na vier gewonnen wedstrijden wijzigt hij zijn elftal. Zo kweek je nooit zelfvertrouwen.” Volgens De Mos is Ajax een dolende ploeg. „Als oud-coach probeer ik me vaak in de gedachtegang van de trainer te plaatsen. Maar ik kan er geen touw aan vastknopen, laat staan de spelers.” Toch is de titelstrijd nog geen gelopen koers. „Frank heeft wel eens 13 punten goed gemaakt”, doelt De Boer op het seizoen 2011-2012 waarin Ajax onder leiding van zijn broer de landstitel veroverde. „Ajax moet op 10 december dan wel thuis van PSV winnen, die wedstrijd wordt cruciaal”, stelt De Mos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ongelooflijk dat PSV straatlengte voor staat’
Sluiten