Redactie Metro
Redactie Metro Sport 17 nov 2017

Miedema: Wij moeten net zoveel krijgen als de mannen

De populariteit van de Oranjevrouwen is sinds het EK van afgelopen zomer enorm gestegen. Hoewel het vrouwenvoetbal in de lift zit, is het financieel gezien nog lang niet te vergelijken met het mannenvoetbal. En dat moet anders, zo stelt international Vivianne Miedema in gesprek met The Guardian. Zij vindt dat de Oranjevrouwen net zoveel vergoeding zouden moeten krijgen als de mannen.

Europees kampioen

In gesprek met de Britse krant vertelt ze dat het logisch zou zijn als de vergoedingen gelijk worden getrokken: „Dat is heel belangrijk aangezien we dezelfde inspanning leveren voor de nationale ploeg als de mannen. Ik denk dat we hetzelfde verdienen. We zijn Europees kampioen. De mannen kwalificeren zich niet eens voor het WK, en voor het EK ook niet. Dus het is eerlijk om te zeggen dat we op dit moment net zoveel verdienen.”

Miedema: "We leveren dezelfde inspanning als de mannen." Foto: ANP.

De vergelijking wordt al snel getrokken met de Noren. Daar verdienen de vrouwen in het nationale team net zoveel als de mannen, nadat de mannen besloten een deel van hun inkomsten uit commerciële activiteiten af te staan aan de vrouwen: „Met alle respect, maar onze mannen verdienen miljoenen per jaar, veel meer dan de mannen van de Noorse nationale ploeg. Onze bond is zo rijk en wij hopen dat ook wij een betere deal krijgen.”

Lieke Martens pleitte eerder in gesprek met Marca ook al voor een hogere vergoeding voor de Oranje Leeuwinnen. Zij sprak echter niet direct van het gelijkstellen van de vergoedingen: „Ik denk dat de bonden met de vrouwenploegen om tafel moeten over de financiën. We hebben het namelijk niet over extra auto’s, maar over dat we allemaal naar de supermarkt kunnen om goed eten te kopen.” Ze vervolgt: „We willen meer waardering en hebben het recht hen te vragen om het te hebben over gelijke lonen. Ik denk dat het goed is dat meer teams dit doen. Niet alleen in Europa, maar ook in Brazilië wordt hierover gesproken. Het vrouwenvoetbal groeit en dan is het normaal als er meer wordt betaald.”

Meer kansen voor vrouwen

Miedema, die in de gewonnen finale van het EK twee keer scoorde en nu voor Arsenal speelt, heeft het in gesprek met The Guardian niet alleen over financiële ongelijkheid: „Als een meisje niet de kansen krijgt of haar familie staat niet achter haar, is het zo lastig om het te maken. Bij mannen is dat anders. Als ik kijk naar het team van mijn broer, daar hebben ze al 25 mensen rond het team, terwijl ze maar 20 jongens hebben. Als je dat vergelijkt met wat wij hier hebben, en wij zijn een van de grootste clubs ter wereld, zie je zelfs daar een verschil. En mijn broertje is een jongen van 17 jaar oud en speelt niet eens in de top. Het zou fantastisch zijn als meisjes dezelfde kansen krijgen.”

Lieke Martens werd na het EK uitgeroepen tot 'Europees Voetbalster van het Jaar' en poseert hier met Cristiano Ronaldo. Foto: afp

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Miedema: Wij moeten net zoveel krijgen als de mannen
Sluiten