Mario Wisse
Mario Wisse Sport 28 nov 2017 / 07:09 uur

Mesut Özil, altijd blij met een bal aan zijn voet

De Duits-Turkse stervoetballer Mesut Özil (29) schitterde bij Real Madrid, wereldkampioen Duitsland en zijn huidige club Arsenal. Sinds kort ligt Magie van het Spel in de winkels, zijn autobiografie waarin hij beschrijft hoe van een troosteloze immigrantenbuurt in Gelsenkirchen opklom naar de absolute top. Metro interviewde hem.

In Magie van het Spel schrijf je dat iedereen die naar een ander land emigreert de taal moet leren. Waarom vind je dat zo belangrijk?
Omdat het de makkelijkste manier is om vrienden te maken, de cultuur te leren kennen en een baan te vinden. Integratie is bijna onmogelijk als je de taal niet spreekt, dan ben je een tweederangsburger. Hoewel ik in Duitsland geboren ben heb ik de taal veel te laat geleerd. Oorzaak: behalve op school sprak niemand in mijn directe omgeving Duits. In mijn buurt woonden Turken en wat Libanezen, maar geen Duitsers.

Sinds je profvoetballer bent verdien je heel veel geld. Hoe is dat als je uit een gezin komt waar elk dubbeltje moest worden omgedraaid?
Ondanks het feit dat we het niet breed hadden was ik toch gelukkig. Ik kon altijd voetballen, er was veel liefde thuis en ik had veel vrienden. En dat is sindsdien niet veranderd. Natuurlijk, het is lekker om veel geld te hebben en het maakt het leven een stuk makkelijker, maar ik ben er geen ander mens door geworden. Er zijn belangrijkere dingen in het leven.

Is voetbal sinds je topvoetballer bent, met alle druk van dien, nog net zo leuk als vroeger op de pleintjes van Gelsenkirchen?
Ik ben altijd blij als ik een bal aan mijn voet heb. Wanneer ik in een vol stadion speel denk ik nog weleens terug aan hoe het vroeger was. Net als toen probeer ik niet onder de indruk te zijn, niet van een vijandige ambiance en niet van tegenstanders. Dat helpt, want dan kan ik lekker vrijuit voetballen. Vroeger voetbalde ik puur intuïtief. Die intuïtie komt ook nu vaak van pas want het spel gaat vaak zo snel en de ruimtes zijn zo klein dat je weinig tijd hebt om te denken.

https://www.youtube.com/watch?v=JuxSvDYhFcI

In je boek ben je heel positief over José Mourinho, je trainer bij Real Madrid die ook het voorwoord in je biografie heeft geschreven. In de media krijgt hij vaak kritiek. Wat vindt je daarvan?
Ik kan niets over zijn relatie met journalisten zeggen, ik kan alleen zeggen dat ik hem als een van de grootste coaches van nu beschouw en dat ik veel aan hem te danken heb. Toen ik bij Real Madrid kwam sprak hij zijn vertrouwen in mij uit. Het zorgde dat ik meteen goed in mijn vel zat daar en daardoor ook goed speelde. Mourinho is er voor zijn spelers, ook als het even wat minder loopt.

Heb je ooit spijt gehad van je vertrek bij Madrid?
Nee. Ik heb er drie prachtige jaren gehad en ben altijd goed behandeld door de club. Met de wijsheid van nu zou ik hetzelfde traject hebben gekozen. Ik heb veel gewonnen en geleerd in Spanje. En de stap van Spanje naar Engeland was ook een goede. Het was een mooie uitdaging om te laten zien dat ik ook in de Premier League kan overleven.

Wat vind je als speler van het Duitse nationale team van de teloorgang van het Nederlands Elftal?
Ik vind het jammer. Ik zie veel goede Nederlandse spelers in de Engelse competitie en ik snap niet dat jullie je niet hebben gekwalificeerd voor het WK.

Wie is de beste Nederlandse speler tegen wie je ooit speelde?
Ik kan mij nog een wedstrijd van Real Madrid tegen Malaga herinneren in het seizoen 2011/2012. Ruud van Nistelrooy was nog niet zo lang weg bij Madrid en viel in de tweede helft in bij Malaga. Ik werd vlak voor tijd gewisseld bij Madrid en we stonden maar twintig minuten samen op het veld. Maar het was genoeg om onder de indruk te zijn. Zijn aanwezigheid gaf Malaga meteen een boost en vlak voor tijd maakten ze de 1-1. Een doelpunt van Santi Cazorla trouwens, tegenwoordig mijn ploeggenoot bij Arsenal.

Er zijn nog wat geruchten over de volgende stap in je carrière. Weet je al wat je gaat doen?
Daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen. Er werd zoveel over geschreven en ik wil geen olie op het vuur gooien. Ik kan alleen maar zeggen dat ik me concentreer op zo goed mogelijk presteren met Arsenal.

Magie van het Spel van Mesut Özil (19,99 euro) komt uit bij Xander Uitgevers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mesut Özil, altijd blij met een bal aan zijn voet
Sluiten