Redactie Metro
Redactie Metro Sport 2 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Verstappen derde in kwalificatierace

Max Verstappen heeft zijn twintigste verjaardag niet kunnen vieren met de eerste poleposition in zijn Formule 1-carrière. De Limburger noteerde in de kwalificatierace voor de Grand Prix van Maleisië de derde tijd in zijn Red Bull.

Hij was op het circuit van Sepang wel iets sneller dan zijn Australische teamgenoot Daniel Ricciardo, maar moest toegeven op de Brit Lewis Hamilton (Mercedes) en de Fin Kimi Räikkönen (Ferrari).

Vierde wereldtitel

Hamilton boekte al de zeventigste pole in zijn carrière. Het was voor het vierde jaar op rij dat hij de snelste was in de kwalificatierace in Maleisië. De Engelsman heeft zondag in de race een uitgelezen mogelijkheid verder uit te lopen in het kampioenschap op naaste belager Sebastian Vettel en een stap dichter naar zijn vierde wereldtitel te zetten.

Vettel had technische problemen met zijn Ferrari en wist geen rondetijd te noteren in de kwalificatierace. De Duitser start zondag vanaf de laatste plaats. ,,Het voelt alsof ik geen turbo heb”, meldde de Duitse viervoudig wereldkampioen aan het team door de boordradio, waarna hij terugkeerde in de garagebox en niet meer naar buiten kwam op het circuit van Sepang.

Max Verstappen in actie bij de 3e vrije training op het circuit van Sepang tijdens de Grote Prijs van Maleisië. Foto: ANP / Frits van Eldik
Max Verstappen in actie bij de 3e vrije training op het circuit van Sepang tijdens de Grote Prijs van Maleisië. Foto: ANP / Frits van Eldik

Startpositie

Verstappen ging op het hete asfalt van Sepang de strijd aan om de beste startpositie. Hij klokte rappe tijden in de eerste twee kwalificatiesessies en deed in de derde en laatste een ultieme poging Hamilton van de eerste plaats te verdrijven.

De Nederlander passeerde wel Ricciardo in de rangschikking, maar kon niet tippen aan de tijd van Hamilton, die met 1.30,076 een baanrecord vestigde en bijna een halve seconde sneller was. Ook Räikkönen bleek niet meer bij te halen; de Fin was vier tienden rapper dan Verstappen.

Verstappen was niettemin tevreden. ,,Ik mag niet klagen. In de kwalificatie kom ik meestal wat vermogen tekort, maar ik zit er toch dichtbij. Die derde plaats op mijn verjaardag vind ik fantastisch", aldus Verstappen tegen Ziggo Sport.

Tegenslagen

,,De derde vrije training ging slecht, ik vond geen balans in de auto en daardoor was er wel even twijfel. Het was echter te laat nog veel aan de afstelling te veranderen, dus ik heb er het beste van gemaakt. Op dit circuit zijn er mogelijkheden, maar laat ik voorzichtig zijn met voorspellingen. Ik heb dit seizoen tot nog toe alleen maar goede zaterdagen gehad.”

Verstappen doelde op de vele tegenslagen die hij dit jaar tijdens de races op zondag heeft gehad. Hij viel al zeven keer uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.