Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 25 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Tegen wie speelde de eerste club in het land?

Sheffield FC wordt door de FIFA erkend als oudste voetbalclub in de wereld. Deze week vierde de club trots het 160 jarig bestaan. In Nederland draagt Koninklijke HFC de titel van oudste club van het land. HFC is opgericht in 1879, al wordt dat niet door iedereen erkend.

„HFC kan niet in 1879 zijn opgericht, simpelweg omdat oprichter Pim Mulier in dat jaar niet in Haarlem was”, reageert sporthistoricus Jurryt van de Vooren.  „Dat hebben onderzoekers Jan Luitzen en Wim Zonneveld beschreven in voetbaltijdschrift Hard Gras.”

Tegen wie?

De vraag blijft wat clubs als Sheffield en HFC in die eerste jaren na oprichting deden. Want als je de enige club in het land bent, tegen wie speel je dan?

„Het waren toen nog geen georganiseerde wedstrijden”, legt Van de Vooren uit. „Vaak werd er een groepje mensen uitgenodigd uit een ander dorp of andere stad waarmee dan een dag en tijd werd afgesproken. En daarna werd er altijd gezopen. Het moest vrijblijvend zijn en niet te georganiseerd. Want het moest wel leuk blijven en er moest veel gedronken worden. De zogenoemde ‘derde helft’ was heel belangrijk.”

Advertenties

Van de Vooren vermoedt dat de eerste voetbalclubs ook lokale kranten gebruikten om tegenstanders te zoeken. „We weten van cricketteams dat ze dat deden. Zo is er een Amsterdamse krant uit 1848 waarin een advertentie staat van een Rotterdams cricketteam dat een tegenstander uit de hoofdstad zoekt. De kans is aanwezig dat ook de eerste voetbalclubs op deze manier tegenstanders zocht.”

„Bij HFC werd in die eerste jaren vooral onderling gespeeld”, weet Gert-Jan Pruijn, die vorige week afscheid nam als voorzitter van de Koninklijke HFC. „Bovendien werd er aanvankelijk gerugbyd, pas vanaf 1883 gingen we voetballen. Dat onderlinge voetballen heeft trouwens niet heel lang geduurd. Want in die tijd schoten de nieuwe voetbalclubs als paddenstoelen uit de grond. Twintig jaar na de oprichting van HFC waren er al honderden clubs in Nederland.”

HFC heeft een speciale band met Sheffield FC, vertelt Pruijn. „We zijn een tijdje geleden met een paar HFC’ers naar Sheffield FC geweest. Dat was naar aanleiding van ons 135 jarig bestaan. Toen hebben we een wedstrijdje tegen Sheffield FC gespeeld. Met HFC zijn we net als Sheffield lid van de ‘Club of Pioneers’, daarin zitten de oudste voetbalclubs van ieder land. Sheffield werd in 1859 opgericht en een jaar later werd drie kilometer verderop Hallam FC opgericht. Dat is de club met het oudste complex. Hallam speelt al sinds 1860 op Sandygate. Zo ontstonden er heel veel clubs rond Sheffield, die allemaal tegen elkaar konden spelen. Dat was in Nederland ook zo.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.