Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 30 okt 2017 / 14:38 uur

‘Saai? Ik hoop Max nog jaren zo te zien winnen’

Wordt de Formule 1 niet vreselijk saai als Max Verstappen een competitieve auto heeft?

Wat als Max Verstappen nou eens een auto had, die net zo snel en betrouwbaar was als de Ferrari’s en Mercedessen? Bijna het gehele Formule 1-seizoen stelden de Nederlandse racefans elkaar deze vraag. Want wat zou er dan gebeuren? Nou, daar kwamen we zondag dus achter bij de Grand Prix van Mexico. De ontketende 20-jarige Nederlander reed bijna het complete veld op een ronde achterstand, maar de race was dodelijk saai. Zijn we bij nader inzien toch niet beter af met een iets minder sterke auto voor Verstappen?

„Zeker niet. Laten we hopen dat we nog twintig van dit soort races krijgen”, zegt voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers lachend. „Nu was het vanuit Nederlands oogpunt spannend omdat Max op kop lag en er vier van de zes auto’s met Renault-motoren waren uitgevallen. Maar als Verstappen vooraan begint en op deze manier wegrijdt, is het inderdaad een stuk saaier dan als hij zich vanaf plek zestien naar voren moet wurmen.”

Formule1-kenner Allard Kalff denkt er ongeveer hetzelfde over. „Zondag zaten we op het puntje van de stoel omdat Max de zege kon binnenhalen. Maar hij was inderdaad oppermachtig in het extreme. Na de derde bocht was het eigenlijk klaar. Zo zit de Formule 1 in elkaar. We hebben jaren naar een oppermachtig Mercedes gekeken en daarvoor naar Red Bull. In Formule 1 is het leuk als er drie teams aan elkaar gewaagd zijn. Dan worden de strategiën en de gehanteerde tactiek belangrijk. En we moeten ook niet net gaan doen alsof we voor het spektakel naar Formule 1 kijken. Tachtig procent van de races is saai. Dat is gewoon een feit. Als je spektakel wil zien moet je maar Indy 500 kijken, al kan dat trouwens ook saai zijn.”

„Voorspelbaarheid maakt saai”, gaat Lammers verder. „Max beheerst het complete spectrum. Waar Vettel nogal wispelturig kan zijn, is Verstappen volledig in balans. Hij heeft de geestdrift en het fanatisme van zijn vader en de zachtaardigheid van zijn moeder. Dat heeft een heel mooi ‘gerechtje’ opgeleverd. Max is in staat om de Formule 1 te domineren als de auto ook komend seizoen zo sterk is als op dit moment. Mensen mogen het saai vinden, maar ik hoop dat we een paar jaar van dit soort races mogen zien. Dan gaat Nederland tenminste de geschiedenis in als land met een wereldkampioen in de Formule 1.”

Kalff stipt nog even aan hoe snel de meningen kunnen veranderen in de media. „Een maand of drie geleden riepen alle zogenaamde kenners dat Verstappen weg moest bij Red Bull en naar Mercedes of Ferrari moest gaan. Ik heb destijds altijd gezegd dat het stoplicht even op rood stond en dat het vanzelf weer op groen zou gaan. Nu staat het voor Max op groen en staat Daniel Ricciardo even voor het rode licht. Want die is wel helemaal weggereden door Verstappen de laatste weken.”

Kalff maakt zich geen zorgen dat het komend seizoen saai wordt, als Verstappen gaat domineren. „Voor mij is het nooit saai hoor. Ik kon bijvoorbeeld ook erg genieten van de dominantie van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schümacher. Ik vind het altijd heel knap hoe een team dat voor elkaar krijgt. Uiteindelijk beginnen alle teams met hetzelfde stuk papier. Dan is het verdomde knap als één team een stuk beter is dan de rest. Kijk, ik hoop natuurlijk dat Max op een hele spectaculaire manier races gaat winnen, maar als het steeds gebeurt zoals zondag in Mexico, dan kan ik daar prima mee leven en zit ik iedere race met een glimlach op de bank te kijken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Saai? Ik hoop Max nog jaren zo te zien winnen’
Sluiten