Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Sport 23 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen: mongool van een steward

Max Verstappen stak zijn mening over de stewards bij de Gran Prix van Austin niet onder stoelen en banken. „Het is een belachelijke beslissing, genomen door een mongool van een steward", stelde hij woest voor de camera van Ziggo Sport. Door een tijdstraf liep de Limburger zijn podiumplek mis.

In de Grand Prix van Austin eindigde Verstappen aanvankelijk als derde. Vlak voor de ceremonie kreeg hij echter te horen dat hij een tijdstraf van vijf seconden kreeg, en daarom als vierde werd geklasseerd.  Volgens de wedstrijdleiding kwam de 20-jarige coureur tijdens het inhalen van Kimi Raikkonen met vier wielen buiten de baan.

https://www.youtube.com/watch?v=fKvrBGE1DkE

‘Blijf lekker thuis’

Verstappen nam geen blad voor de mond voor in een interview met Ziggo Sport. Naast dat hij de steward in kwestie, Garry Connelly, tot tweemaal toe ‘mongool’ noemde, gaf hij te kennen dat de steward voortaan beter thuis kon blijven. „Deze steward probeert mij altijd een straf aan te smeren. Ik was misschien vijf centimeter van de baan, terwijl iedereen wijd ging op het circuit. Het slaat nergens op.”

Enkele uren later had Verstappen absoluut geen spijt van zijn woorden. Sterker nog, hij heeft er geen problemen mee als Connelly zijn uitspraken heeft gehoord. ,Dat maakt me helemaal niets uit. Ik hóóp dat hij het hoort. Ik heb hem toch al niet mee, dus dat maakt niet uit”, aldus Verstappen tegen het AD.

Steun

De familie Verstappen was evenmin blij met het nieuws. ,,Wat een onzin. De FIA moet zich schamen. Ze begrijpen duidelijk niet wat racen is”, twitterde vader Jos.

Maar het is niet alleen zijn familie die de 20-jarige coureur steunt, ook drievoudig wereldkampioen en Mercedes-adviseur Niki Lauda keurt de beslissing af. „Dit is de slechtste beslissing die ik ooit gezien heb", stelde hij. „Hij deed niets verkeerd. We hebben het over coureurs, we rijden niet op de openbare weg. Het is belachelijk om de sport kapot te maken met dit soort beslissingen."

Ook Mario Andretti, wereldkampioen van 1978, was verbaasd: „Na het bekijken van de beelden, kun je ook zeggen dat Kimi hem dwong om daar te rijden. Het was de beste inhaalactie van de USGP. Ik voel mee met Verstappen, je bent bestolen."

Een schrale troost voor Verstappen: hij werd door het publiek wel verkozen tot coureur van de dag.

https://www.youtube.com/watch?v=_O78GMiGlXg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.