Johan van Boven
Johan van Boven Sport 9 okt 2017 / 14:24 uur

Dick Advocaat hoopt op een vroege pingel

Daar zitten ze dan, een dag voor de wedstrijd tegen Zweden, naast elkaar achter een tafel in de persruimte van de Johan Cruijff Arena. De een (Arjen Robben) riep na het duel met Wit-Rusland dat de kwalificatiereeks definitief mislukt was, de ander (Dick Advocaat) vond dat de voetbalnatie niet bij de pakken neer moest gaan zitten en geloof en hoop moest houden.

Twee dagen later doen ze beiden een beetje water bij de wijn. „We zaten op één lijn, ik gebruikte alleen wat andere woorden”, aldus de aanvoerder van het Nederlands elftal. En de bondscoach: „Tuurlijk weet ik dat het heel moeilijk gaat worden. Maar wat moet ik dan zeggen?”

Doelsaldo

Toch liet Advocaat doorschemeren dat hij, in tegenstelling tot de rest van de wereld, ergens in zijn achterhoofd écht nog gelooft dat het 7-0 voor Nederland kan worden. Zijn ploeg moet dinsdagavond met die cijfers winnen om het verschil in doelsaldo met Zweden ongedaan te maken en tweede in poule A te worden en mee te mogen doen aan de play-offs voor het WK.

„We hebben geluk nodig, zoals Zweden had tegen Luxemburg toen ze al na een paar minuten een strafschop kregen”, luidde zijn verwijzing naar de schwalbe van Ola Toivonen, die werd beloond met een pingel. „Daar hoop ik op. Je weet het niet… Ik verwacht niet dat Zweden heel erg op de aanval zal gaan spelen, daar moeten wij mee om zien te gaan.”

Begint Arjen Robben dinsdagavond aan zijn laatste interland? Foto: ANP

Het spel maken is niet het sterkste punt gebleken, zo werd in de kwalificatiewedstrijden pijnlijk duidelijk. Toch gelooft Advocaat erin dat zijn spelers in eigen stadion voor een mooie afsluiting willen zorgen. „Ze zijn niet met zichzelf, maar met het team. Ze willen hierna tenslotte nog vaker terugkeren bij het Nederlands elftal.”

Het blijft de vraag of Robben dat ook doet. „Maar daar ga ik nu nog steeds niets over zeggen. Laten we eerst maar van Zweden winnen om voor een klein beetje eerherstel te zorgen. Met 7-0? Dat is nogal wat…”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dick Advocaat hoopt op een vroege pingel
Sluiten