Johan van Boven
Johan van Boven Sport 28 sep 2017 / 07:13 uur

Soms niet naar apotheek omdat het te duur is

Het eigen risico zorgt er bij 21 procent van de Nederlanders voor dat zij weleens medische hulp uitstellen omdat ze er op dat moment geen geld voor hebben. Dat blijkt uit een onderzoek naar zorgkosten van kortingwebsite Acties.nl.

In veel gevallen gaat het om een bezoek aan de dokter waar een streep door wordt gezet omdat het te duur is. Ook het ophalen van medicijnen gebeurt niet altijd vanwege de kosten die daaraan zijn verbonden. Van de 1107 ondervraagden is 15 procent ooit niet naar de apotheek gegaan vanwege een tekort aan geld.

Drastisch

„Deze cijfers laten zien dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders problemen heeft met het betalen van de ziektekosten”, aldus Vince Franke van Acties.nl. „Ondanks dat zorgverzekeraar DSW deze week bekend heeft gemaakt dat zij volgend jaar een lagere premie en eigen risico hanteren, is er nog altijd sprake van een eigen risico dat niet drastisch lager is dan voorheen. Het lijkt erop dat sommige Nederlanders financieel geen ruimte hebben voor een eigen risico.”

Bijna een derde van de ondervraagden heeft ooit een greep uit het spaargeld moeten doen om medische kosten te kunnen betalen. Opvallend is dat het aantal vrouwen hier groter is dan het aantal mannen. Franke: „Vrouwen werken vaker parttime en hebben gemiddeld een lager inkomen dan mannen. Het zou kunnen dat zij hierdoor eerder aanspraak moeten doen op hun spaargeld.”

Veel Nederlanders maken zich dan ook zorgen om de zorgpremie die ze volgend jaar moeten gaan betalen. Nadat DSW bekendmaakte een lagere premie te rekenen, wordt reikhalzend uitgekeken naar de tarieven van de overige verzekeraars.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Soms niet naar apotheek omdat het te duur is
Sluiten