Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 10 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

De Jong hoopt op ‘Huntelaar-scenario’ bij PSV

Van aanvoerder naar bankzitter. Het leven van PSV-spits Luuk de Jong is in een paar maanden tijd flink veranderd. In de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen kreeg De Jong van zijn coach Phillip Cocu een half uur speeltijd, maar hij kon in een dolend PSV niet het verschil maken. Na zes minuten stond het namelijk al 2-0 voor de thuisploeg die de Eindhovenaren in de eerste helft helemaal wegspeelden. „Ik zat me op te vreten”, zei De Jong na de wedstrijd die PSV met 2-0 verloor. „Maar dat doe ik altijd als ik niet speel.”

Koffers gepakt

De Jong was een paar dagen geleden dichtbij een transfer naar Bordeaux, maar de Franse club haakte op het laatste moment alsnog af. „Mijn koffers waren al gepakt. Dat de overgang niet doorging was een flinke teleurstelling. Maar daar heb ik me overheen gezet. Ook nadat ik een goed gesprek heb gehad met de coach.”

Maar een goed gesprek of niet, zijn situatie verandert de komende tijd niet. „Natuurlijk hoop ik op een ‘Huntelaar-scenario’ zoals bij Ajax. Maar ik geen indicatie dat dit er momenteel inzit. Ik snap dat ook wel. De eerste drie wedstrijden hebben we gewonnen, nu verlies je een keer. Dat kan gebeuren en is geen reden tot paniek. Je moet niet meteen na een slechte wedstrijd zeggen dat alles anders moet.”

De Jong heeft vaker op de bank gezeten, maar dat was wel in een andere fase van zijn loopbaan. „Dat was toen ik jong was bij FC Twente en in Duitsland bij Borussia Mönchengladbach. Ik ben het gewend om terug te knokken. Maar dit voelt anders aan, omdat ik 27 jaar ben. Dat zijn de beste jaren voor een voetballer. Ik vind dat ik moet spelen, maar dat vindt iedere reserve. Ik kan niks anders doen dan ik altijd doe: alles geven. Of dat nu een hele wedstrijd is of een half uurtje. Je zult mij nooit horen klagen, ook omdat PSV een mooie club is. Maar teleurgesteld ben ik natuurlijk wel. Ik probeer die teleurstelling alleen niet het veld mee in te nemen.”

December

De Jong weet niet hoe lang hij deze situatie nog volhoudt. „Het heeft geen zin om me dat af te vragen. De laatste wedstrijden speelde PSV goed en had de coach weinig reden om dingen te veranderen. Nu ligt dat misschien anders, ook omdat Hirving Lozano rood heeft gekregen en Feyenoord waarschijnlijk mist. Maar er zijn ook andere opties. Ik richt me voorlopig in ieder geval helemaal op PSV. Ik heb mijn koffers inmiddels weer uitgepakt en in december zien we wel weer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.