Jasper Kars
Jasper Kars Sport 1 sep 2017 / 19:53 uur

Big spender PSG onder de loep vanwege uitgaven

Dat de Parijse voetbalclub Paris Saint-Germain (PSG) een gat in de hand heeft moge duidelijk zijn. Door de recordbrekende transfers van de Braziliaanse ster Neymar en, op de valreep van de transferdeadline, Kylian Mbappé, is Paris Saint-Germain zonder twijfel een van de big spenders op de transfermarkt van deze zomer. Dit is uiteraard niet onopgemerkt gebleven, reden genoeg voor de Europese voetbalbond UEFA om een onderzoek in te stellen naar de rijke Franse voetbalclub.

De UEFA neemt de Parijse club onder de loep als onderdeel van de Financial Fair Play (FFP) reglementen. In 2013 begon de Europese voetbalbond met de zogeheten ‘break-even regel’, deze houdt in dat clubs niet meer mogen uitgeven dan dat ze binnenkrijgen. Het lijkt erop dat PSG het niet altijd even nauw neemt met dit staaltje regelgeving.

Zo brak de club deze zomer het transferrecord door Neymar, voor het astronomische bedrag van 222 miljoen euro, over te nemen van FC Barcelona. Om de uitgaven van deze zomer niet nog hoger op te voeren bedacht de club een slimme constructie, hierdoor kon de zesvoudige Franse kampioen het 18-jarige toptalent Kylian Mbappé binnen hengelen. PSG huurt de Franse international komend seizoen van concurrent AS Monaco en bedong een verplichte optie tot koop van naar verluidt zo’n 180 miljoen euro. Dit zou hem in een klap de duurste tiener aller tijden maken.

https://www.youtube.com/watch?v=-GyhMRtsYv4

Dure waslijst

In de jaren daarvoor kocht de hoofdstedelijke club, die in handen is van oliestaat Qatar, een lange waslijst aan dure voetballers bij elkaar. Op die manier kon Paris Saint-German uitgroeien tot een van de grote spelers van het hedendaagse Europese voetbal. De UEFA strafte de Parijse voetbalclub al eerder, in 2014 mocht PSG maar 21 spelers in plaats van de gebruikelijke 25 inschrijven voor de Champions League.

Het onderzoek van de UEFA focust zich volgens een verklaring van de Europese voetbalbond voornamelijk op “het al dan niet naleven van de break-even regel door de club en dan met name tijdens de meest recente transferactiviteiten.”

Voorlopig voetballen PSG-sterspelers als Neymar, Mbappé, Cavani en Thiago Silva dus nog ‘gewoon’ in de Champions League. To be continued.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Big spender PSG onder de loep vanwege uitgaven
Sluiten