Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 1 sep 2017 / 18:29 uur

Vandaag is rood (-harigen dag)

Mooi rood is niet lelijk en dat vieren ze vanaf 1 september in Breda, tijdens de jaarlijkse Redhead Days komen roodharigen uit meer dan 80 landen naar de binnenstad.

Voor de 12e keer wordt Roodharigendag georganiseerd. Er zijn zelfs vier dagen uitgetrokken voor het event dat duurt tot maandag 4 september. Reddays wil met het event aandacht vestigen op het fenomeen rood haar. ,,Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen. En geef me de moed om te zien wat moet veranderen,” staat er in het programmaboekje van de organisatie.

Terugkerend is de befaamde fotoshoot met duizenden roodharigen, in 2016 werd er een recordpoging gehaald en zijn er 1800 roodharigen op de foto gezet. Het blijft niet bij een foto, er wordt nog veel meer uit de kast gehaald om stil te staan bij roodharige lokken. Zo is er een moment om te ‘speedmeeten’ met roodharige uit andere landen, een mini-expositie ‘redheads in art’ en een fotoproject met roodharige tweelingen. Maar lang niet het hele event staat in het teken van roodharigen want er zijn ook activiteiten als een whisky-proeverij, toren beklimmen, optredens, kroegentocht, een picknick en er zijn genoeg mogelijkheden om de leukste restaurants en winkeltjes van Breda te ontdekken.

Ontstaan roodharigendag

Kunstschilder en organisator Bart Rouwenhorst zette in 2005 een oproep in de krant voor roodharige vrouwen en meisjes om model te staan voor zijn schilderijen. Zijn doel was het vinden van 15 modellen, maar er werd massaal gereageerd. De kunstenaar besloot samen met Jan Eijsbouts, eigenaar van cultureel centrum InDeBrouwerij, een heuse Roodharigendag te organiseren.

Wist je dat?

– Families kunnen jaren het rodeharengen dragen, zonder dat iemand rood haar heeft. Dus ja, ook als je niemand binnen je familie kent met rood haar, kun je een roodharig kind krijgen.

Lucille Ball Redhead GIF - Find & Share on GIPHY

– Roodharigen zouden beter tegen pijn kunnen, zo wordt beweerd. Maar er zijn onderzoeken die aantonen dat ze juist minder goed tegen pijn kunnen.

https://giphy.com/gifs/mFsMONz3iVgv6

– Schotland heeft het hoogste percentage roodharigen. Geschat wordt dat 13 procent van de Schotten rood haar heeft. In de EU ligt dat rond de 4 procent en op wereldniveau is het minder dan 1 procent.

https://giphy.com/gifs/SD7WcYb04ANP2

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vandaag is rood (-harigen dag)
Sluiten