Johan van Boven
Johan van Boven Sport 2 aug 2017 / 06:57 uur

Het dagboek van gangmaker Shanice van de Sanden

Hoe ziet een dag van de Oranje Leeuwinnen eruit? Dat kan niemand beter vertellen dan spraakwaterval en publiekslieveling Shanice van de Sanden.

08:30 uur
De wekker gaat. Aan de andere kant van de kamer ziet Van de Sanden haar kamergenootje Sherida Spitse nog slaperig in bed liggen. De grote gangmaker van het Nederlands elftal verheft haar stem. ‘Sheried, wakker worden, de dag gaat weer beginnen’, galmt het door de kamer. „Wij zijn allebei knettergek en altijd vrolijk, dus we beginnen de dag meestal met dat soort dolletjes.”

09:00 uur
Nadat de speelsters hebben gedoucht staat er in het restaurant van het spelershotel een uitgebreid ontbijtbuffet op hen te wachten. „Er is keuze genoeg, zodat we elke dag gevarieerd kunnen ontbijten. Meestal neem ik een eitje, een broodje kaas, een pannenkoek of yoghurt.”

10:30 uur
Tijd voor een bezoek aan de fysio. „Met zoveel wedstrijden in een kort tijdbestek is het prettig om los gemasseerd te worden. We zijn allemaal topfit, maar er zijn altijd wel kleine pijntjes.”

11:40 uur
De complete selectie stapt op de fiets richting het trainingsveld. „Vanaf het hotel is het ongeveer vier minuutjes rijden. We moeten er om 11:45 uur zijn, dus dat redden we precies. Op een wedstrijddag maken we een ochtendwandeling. Uiteraard hebben we ook regelmatig besprekingen met de technische staf. Beelden van de vorige wedstrijd bekijken, de volgende tegenstander bespreken, dat soort zaken. Soms besef ik niet eens dat we in de halve finale van het EK staan. We richten ons dusdanig op Engeland dat ik vergeet dat het om een halve finale gaat. De halve finale! Als ik het zo zeg gaat het wel een beetje kriebelen in mijn buik!”

Shanice van de Sanden met Lieke Martens op het trainingsveld. Foto: ANP

12:00 uur
De training begint. „Heerlijk om me weer volledig op de bal te richten. Niet dat we heel veel van alle randzaken meekrijgen, hoor. We hebben natuurlijk wel onze telefoons, maar ik reageer niet op al mijn berichten. Sommige meiden hebben zelfs een ander simkaartje, zodat ze niet alle berichten zien die zij normaal gesproken binnen zouden krijgen. Daar mocht je van tevoren zelf voor kiezen. Ik heb tegen mijn familie gezegd dat ik niet alles van ze hoef te horen wat er in de buitenwereld over mij of het team wordt gezegd en geschreven. Daar ga ik pas na het EK echt van genieten. Mijn oma knipt alles uit en bewaart het voor mij in een map. Ze heeft me al uitgenodigd om na het toernooi gelijk langs te komen om haar verzameling te bekijken.”

13:30 uur
Na een openbare training is het tijd om handtekening uit te delen en selfies te nemen met de fans. „Ik had het niet verwacht dat ik zo populair zou worden tijdens het EK. Zo’n eerste doelpunt tegen Noorwegen helpt natuurlijk ook mee. En misschien speelt mijn lippenstift een rol…”

Bij de fans kan Shanice van de Sanden niet meer kapot. Foto: ANP

14:00 uur
Lunch.

15:00 uur
Het is druk op de KNVB-campus in Zeist. Maar liefst twintig cameraploegen en achttien vertegenwoordigers van de schrijvende pers zijn op de mediadag van de Oranje Leeuwinnen afgekomen. En zoals zo vaak heeft Van de Sanden de meeste interviewverzoeken achter haar naam staan. In het Nederlands en Engels staat ze met een grote glimlach de verschillende verslaggevers te woord. „Ik moest na de lunch direct door naar de pers. Ik had niet eens tijd om mijn lippenstift op te doen, haha. Ik vind het leuk om met jullie te praten. Iedereen volgt ons, dus dan is het goed dat de mensen via jullie iets meer over ons te weten komen.” Gooi er bij Van de Sanden een kwartje in en ze blijft openhartig praten. Vaak gepaard met een bulderende lach. „Terwijl ik als klein meisje juist verlegen was. Dat vertelde mijn moeder laatst. Toen ik ging puberen werd het anders. Ik werd mondiger. Niet dat ik een grote mond heb, maar ik hou wel van een dolletje enzo.”

'Shaan' is populair bij de media. Foto: ANP

16:00 uur
Rust is ook in het voetbal een toverwoord, zeker op een EK. „We móeten een uurtje rust pakken op onze kamers. Het lukt mij vrijwel altijd om even te slapen. Dat heb ik echt nodig, want daarna voel ik me weer een stuk fitter. Een echte powernap dus.”

17:00 uur
Als iedereen weer fris en fruitig is, is het spelletjestijd. „We hebben een tafeltennistafel en dat spel met al die houten blokken die je om moet gooien. Hoe heet dat ook alweer? Kubben! Er is ook een Xbox met FIFA en sommigen vinden het leuk om te pokeren. Maar mijn favoriet is Kolonisten van Catan, daar ben ik heel fanatiek in en ik ben niet de enige. Als ik win of Stefanie van der Gragt wordt Sherida bloedchagrijnig. Dan zegt ze dat we vals hebben gespeeld, maar dat is natuurlijk niet zo. Af en toe gaan we naar het centrum van Zeist om ergens wat te drinken of even crèmespoeling te halen bij Kruidvat.”

18:30 uur
De speelster die willen kunnen zich weer laten masseren of intapen bij de medische staf.

Shanice van de Sanden is haar Zweedse tegenstander te snel af. Foto: Getty Images

19:30 uur
Diner.

21:00 uur
Vaak worden ’s avonds de spelletjes weer uit de kast getrokken. „Dan roept iemand dat ze zin heeft in Kolonisten en dan doen we weer een potje.” Het is overigens niet zo dat gangmaker Van de Sanden de hele dag door het hoogste woord heeft binnen de selectie. Maandag was ik gedurende de dag iets rustiger dan normaal. Maar dan zijn er ’s avonds weer meiden die mij zover krijgen om mee te doen met het dollen. Ze weten dat ik goed uit te tent te lokken ben.”

22:45 uur
Bedtijd. Bondscoach Sarina Wiegman heeft geen tijdstip met haar speelsters afgesproken waarop ze op een oor moeten liggen. „We mogen het zelf weten, maar dat betekent niet dat we pas om 02:00 uur gaan slapen. We zijn volwassen genoeg om daar goed mee om te gaan. Ik lig er meestal tussen 22:30 en 23:00 uur in.”

Donderdag is de kans groot dat Van de Sanden niet heel snel de slaap kan vatten. Óf vanwege de teleurstellende uitschakeling óf door de adrenaline die maar door haar lijf blijft pompen dankzij het bereiken van de EK-finale.

Vreugde na de winst in de openingswedstrijd tegen Noorwegen. Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het dagboek van gangmaker Shanice van de Sanden
Sluiten