Erik Jonk
Erik Jonk Sport 17 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Ook commentatoren smullen van Oranje-leeuwinnen

Met 2,1 miljoen tv-kijkers hebben de Leeuwinnen van Oranje er een enorme fanclub bij. Nederland – Noorwegen (1-0) trok zondag 400.000 mensen meer dan de Champions League-finale Real Madrid – Juventus. Hoe hebben de NOS-commentatoren die liveverslag deden, Frank Wielaard en Andy Houtkamp, de grote belangstelling ervaren?

Een dingetje

Voor Wielaard, rechts op de Instagramfoto, is damesvoetbal gesneden koek. Hij volgt de leeuwinnen al jaren, maar sprak zondag plotseling een miljoenenpubliek toe. „Vrouwenvoetbal is niet nieuw voor mij, maar live is anders dan af en toe een samenvatting. En de openingswedstrijd op een EK in eigen land was wel een dingetje met al die belangstelling. Gelukkig was het nog een goede wedstrijd ook. Dat maakte mijn werk een stuk gemakkelijker.”

Wielaard rekende op veel kijkers, maar 2,1 miljoen… „Nee, dat niet. Live-voetbal op het eerste kanaal trekt altijd veel mensen. Wij dachten aan 1,5 miljoen. Maar na de Tour de France schakelden gewoon nog eens een miljoen kijkers extra in.” De tv-stem verwacht meer mooie cijfers. „Nederlanders gaan kijken op het moment dat er gewonnen wordt. Mensen zoeken nu op wanneer de volgende wedstrijd is.”

Heel erg leuk

Andy Houtkamp verzorgde het radioverslag en ‘deed’ niet eerder vrouwenvoetbal. Luistercijfers zijn er niet, maar die interesseren hem ook niet (‘ik heb het toch niet in de gaten’). „Ik ben nooit zo van het vrouwenvoetbal geweest. Ik keek weleens bij de club waar mijn zoon speelde en was er niet kapot van. Maar zondag ben ik aangenaam verrast. Qua sfeer, maar vooral het niveau viel me helemaal niet tegen. Ik vond het heel erg leuk om mee te maken. In Utrecht zullen ze ook blij geweest zijn dat het één groot feest was en er niet een paar idioten de boel liepen te verstieren.”

Ook commentatoren smullen van Oranje-leeuwinnen
Andy Houtkamp, commentaarprimeur bij de voetbalvrouwen. / BrunoPress

Houtkamp vulde bijna anderhalf uur Langs De Lijn, in z’n eentje. „Dat was zwaar. Ik heb me al heel goed moeten voorbereiden. Robin van Persie die ken ik wel, maar het gezicht van Vivianne Miedema… dan moet ik toch even goed kijken. Anderhalf radio in je eentje is al bijna niet te doen. Als ik vijf seconden mijn mond houd, denken mensen dat hun radio kapot is. Ik kan me voorstellen dat we na de poulefase (Houtkamp vertrekt dan naar het WK atletiek, red.) in koppels gaan werken, zoals we bij de mannen altijd al doen.”

Voorspellingen

Nu de euforie er voor de Leeuwinnen van Oranje er in één keer is, wat verwachten de heren? „Halve finale!”, zegt Andy Houtkamp enthousiast. „Gebaseerd op wat ik tegen Noorwegen heb gezien. Deze overwinning brengt niet alleen euforie bij de mensen thuis, maar ook bij het team.”

Wielaard, die bij succes de kwartfinale van Oranje van commentaar voorziet, tempert de boel. „Nederland is goed, maar er zijn landen sterker. Duitsland, Frankrijk, Engeland en dan komen ergens Zweden en Spanje. Oranje schat ik nu als zesde in, dus de halve finale zou al prachtig zijn.” Dat heel Nederland denkt dat ‘we nu wel even gaan winnen’, dat weet Wielaard ook. Maar: „Vorig jaar oefende Oranje tegen Duitsland, de mogelijke kwartfinaletegenstander. Ruststand 0-4, daarna was Duitsland aardig. Nou ik kan je vertellen, Duitsers zijn op toernooien nóóit aardig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.