Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 23 jul 2017 / 18:14 uur

Dylan Groenewegen flikt het in Parijs!

Na een zenuwslopende lange springt op een natte Champs-Élysées heeft Dylan Groenewegen hem te pakken! Hij heeft z’n eerste Tourzege in de tas. In de slotetappe naar Parijs ging de Lotto-Jumborenner zondagavond op 250 meter van de finish al aan, maar stond zijn leidende positie niet meer af. De Amsterdammer eindigde voor de Duitser André Greipel en de Noor Edvald Boasson Hagen. ,,Ik heb ‘m!", schreeuwde Groenewegen enkele meters over de finish door z’n microfoontje naar zijn ploegleiders. De laatste Nederlander die de belangrijkste sprint van de Ronde van Frankrijk won was Jean-Paul van Poppel, al weer 29 jaar geleden.

Dylan Groenewegen flikt het in Parijs!
Hollands glorie op het erepodium. / Bas Czerwinski | ANP

Geel voor Froome

Na een traditionele feestetappe met de massasprint heeft Chris(topher) Froome z’n gele trui veilig naar Parijs gebracht. De deze Tour de France wat saaie maar sterke Sky-renner won zijn vierde Tour.

Achter de Tourwinnaar eindigden Rigoberto Urán (Colombia) en Romain Bardet op tweede en derde plek. Zij deden over 3516 kilometer Duitse, Belgische en Franse wegen respectievelijk 54 seconden en 2 minuut 20 langer. Bardet bleef de Spanjaard Mikel Landa, Frooms ploeggenoot, welgeteld 1 tel voor.

Dylan Groenewegen flikt het in Parijs!
Chris Froome in het geel tijdens de laatste kilometers in Parijs. / Bas Czerwinski | ANP

Illuster rijtje

Froome won de Tour de France ook in 2013, 2015 en 2016. In 2014 viel de Brit al snel uit door twee lelijke valpartijen. Hij heeft met vier Tourzeges zicht op een mooi rijtje: de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Spanjaard Miguel Indurain en de Belg Eddy Merckx kregen de gele trui in Parijs vijfmaal om de schouders. Froome is de enige wielrenner met vier overwinningen. Lance Armstrong won de Tour zeven keer op rij (1999-2005), maar die zeges zijn de Amerikaan wegens dopinggebruik afgenomen.

Froome belandt in een illuster gezelschap, die van nog zes Tourwinnaars die geen enkele etappe wonnen. De laatste twee waren Greg LeMond in 1990 en Óscar Pereiro in 2006.

Dylan Groenewegen flikt het in Parijs!
Het andere mooie moment uit de Tour, Bauke Mollema's zege. / Lionel Bonaventure | AFP

Mollema

Bauke Mollema’s heroïsche zege in de vijftiende rit leek de enige winst voor een Nederlander te worden, maar toen kwam dus sprinter Groenewegen nog even door Parijs ‘vliegen’. Mollema is met de zeventiende plaats in de 104e Tour de France de best geklasseerde landgenoot.

Dylan Groenewegen flikt het in Parijs!
Bron: ANP Infographics

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dylan Groenewegen flikt het in Parijs!
Sluiten