Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 20 dec 2016 / 15:03 uur

Nieuw onderzoek neemt kunstgras-twijfels niet weg

Zijn ouders van voetballende kindjes overtuigd nu uit nieuw onderzoek van het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat het toch veilig is om op kunstgras met rubberkorrels te sporten? Bij ZVV Zaandijk zal het team van mijn zoons Finn en Abel na de winterstop in ieder geval weer compleet zijn. Twee kindjes van Zaandijk Jong Onder 10-2 mochten, na de uitzending van Zembla over kunstgras, niet meer op de rubberkorrels spelen, tot er meer duidelijkheid over was.

Voor mijn tweeling hadden mijn vrouw en ik gekozen voor de optie ‘zo min mogelijk op kunstgras’. Ook zij mogen van ons nu weer op de korrels voetballen. Maar niet alle ouders zijn direct overtuigd. Arienne Paasse vertelde eerder in deze krant dat zij haar zoontje Xander van voetbal had gehaald. „Ik heb het nieuws gelezen, maar ik twijfel nog. Ik zal eerst met mijn man en zoon gaan overleggen wat we gaan doen.”

Tussenschoolse opvang

Bij de familie Paasse was het grote probleem dat hun zoontje behalve bij de voetbalclub ook bij de tussenschoolse opvang op de rubberkorrels speelde. En juist daar belandden de korreltjes tot in zijn onderbroek. „Bij een voetbalclub heeft je kind voetbalkleding aan en gaat hij na afloop douchen en doet hij andere kleren aan, dan is het allemaal veel minder erg. Maar bij de tussenschoolse opvang kan dat niet. Daarom zaten zijn kleren altijd helemaal onder en lag ons huis altijd bezaaid met die korrels.”

Kanker

Paasse blijft huiverig voor de kankerverwekkende stoffen die in de korrels zitten, ondanks het nieuwe onderzoek. „Ik ben verheugd dat er een mooi en grondig onderzoek is gedaan door het RIVM, maar ik wil hier over tien jaar nog even aan terugdenken. Het is moeilijk, want dit komt in de persoonlijke levenssfeer. Ik heb zelf kanker gehad en hoewel ik het overleefd heb, ben ik niet de vrouw geworden die ik had kunnen worden. Zoiets wil je je kinderen besparen en dan speel je liever op safe.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuw onderzoek neemt kunstgras-twijfels niet weg
Sluiten