Redactie Metro
Redactie Metro Sport 9 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Dwerg sloopt reus Rico Verhoeven

Tijmen Hendrickx is veel eerder in de sportschool van Rico Verhoeven dan de afgesproken tijd. „Dat geeft mij de tijd om alles rustig voor te bereiden. Ik wil dat de training nooit een routine voor hem wordt. Elke sessie moet hij het gevoel hebben dat hij opnieuw uitgedaagd wordt.”

Bovendien weet de personal trainer nooit welke Rico hij die dag te zien krijgt. „Het lastigste is dat je onderdeel bent van een geheel. Dat is anders dan wanneer je iemand in de sportschool traint die wat fitter wil worden. Het kan goed zijn dat Rico ’s ochtends al heeft staan sparren en een blessure heeft opgelopen. Ik moet dan binnen enkele minuten iets nieuws verzinnen.”

Klappen verkopen

Het trainen van de wereldkampioen kickboksen was wennen voor Hendrickx. „Ik train hem inmiddels drie jaar, maar ik had helemaal niks met het wereldje.” Hij vond de sport gewelddadig en zag het meer als wat klappen verkopen. „Pas als je onderdeel bent van een team zie je de schoonheid van de sport.” Het is veel meer dan iemand in elkaar slaan, vindt de personal trainer nu. „Als je kijkt wat voor trainingsarbeid er wordt verricht, realiseer je je dat het gevecht het einddoel is van een hele lange weg. Daar komen al die uren trainingsarbeid bij elkaar. Bovendien, als het zo simpel was als een paar tikken verkopen, zou iedereen het toch kunnen?”

Verhoeven is al maanden in training voor het gevecht met Badr Hari. „Dat is een slopend proces. Je focust je alleen maar op dat ene moment. Dat vraagt ontzettend veel van Rico, zijn trainers, maar ook zeker van zijn gezin.” Verhoeven woont samen met zijn vriendin en twee kinderen in Halsteren, waar ook zijn eigen sportschool staat. „Hij is de laatste weken niet echt gezellig thuis, want het gaat bijna alleen maar over voeding en training”, weet Hendrickx.

Hendrickx (1.62 meter) is voor Verhoeven (1.96) dan ook meer dan alleen zijn trainer. „We hebben echt een klik.” Dat moet ook, vindt hij. „Hoewel het al maanden niet kan, wil je wel het idee hebben dat je ook gezellig een biertje met elkaar kunt drinken.” Zo’n persoonlijke band hebben de twee door de jaren heen opgebouwd. „Hij komt de laatste weken voor zo’n groot gevecht eerder met zijn problemen bij mij, dan bij zijn vriendin. Dat doet hij om haar niet nog meer te belasten.”

Welk onderdeel van het werk van de kleine Hendrickx zien we zaterdag terug in de ring? „Rico is een zwaargewicht, maar hij traint als een lichtgewicht. Hij is in vergelijking met andere atleten heel lichtvoetig en snel. Daar train ik heel veel op met hem.” Voor hem is het verschil in bouw en lengte nooit een issue geweest. „Het is toch alleen maar grappig? Laatst zei Rico: Kom, we doen even iets anders. Toen kreeg ik twee handschoenen van hem en moest ik op zijn buik inslaan. Dat was ongeveer op ooghoogte voor mij”, lacht Hendrickx.

De spanning loopt ook bij Hendrickx inmiddels flink op. „Maar ik denk dat er maar één uitkomst is morgen: Rico verslaat Badr.” Er zijn twee scenario’s mogelijk volgens de trainer. „Badr knalt er direct bovenop of hij wacht op dat ene moment. Badr vecht vanuit zijn emotie en Rico meer op techniek. In beide gevallen weet ik zeker dat Rico het gaatje weet te vinden en Badr naar de grond krijgt.” En dan? „Dan kunnen we misschien eindelijk eens samen een biertje drinken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.