Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 9 dec 2016

‘Japan voorziet dementerenden van QR-code’

Mensen met dementie kunnen de weg letterlijk volledig kwijt zijn en doordat ze zelf niet kunnen vertellen waar ze heen zouden moeten, is het lastig te bepalen waar ze vandaan komen. Een Japanse stad is daarom een test gestart met QR-codes, die op vingers en tenen worden gezet.

Persoonlijke informatie

Een bedrijf in Iruma, een plaats in de buurt van Tokio, heeft een systeem ontwikkeld voor mensen die verdwaald raken. Het gaat om codes van 1 vierkante centimeter die persoonlijke informatie bevatten, zoals adres, telefoonnummer en uniek gebruikersnummer. De stickers zijn waterbestendig en blijven zo’n twee weken zitten.

Het is voor het eerst dat in Japan zo’n service is gelanceerd. Voor gebruikers is de code helemaal gratis. Het initiatief moet bezorgde familieleden sneller herenigen met dementiepatiënten, in geval die verdwaald raken.

Met de technologie is het voor de politie mogelijk om informatie van de desbetreffende persoon op te vragen. Door het scannen van de code kunnen zij ook telefoonnummers vinden van contactpersonen.

Vergrijzende bevolking Japan

Tegenover AFP noemt een ambtenaar de grote voordelen van de methode: „Er zijn al ID-stickers voor kleren en schoenen, maar dementiepatiënten dragen die items niet altijd”, legt hij uit.

Japan heeft te maken met een flinke vergrijzing van de bevolking, die zich in de komende jaren door zal zetten. Ruim een kwart van de inwoners is 65 jaar of ouder. De verwachting is dat dit percentage oploopt tot 40% in 2055. De populatie zal in diezelfde tijd dalen van 127.000 nu tot 90 miljoen over een kleine veertig jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Japan voorziet dementerenden van QR-code’
Sluiten