Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Good vibes 8 dec 2016 / 18:45 uur

Gepest, geen opleiding, maar toch miljonair op 24e!

Hij was nog maar 12 jaar oud en toen begon Ricky Pietens met zijn online computerspel ‘Mafiaway’. Nu, ruim 12 jaar later, is de inmiddels 24-jarige Ricky multimiljonair. Hij runt zijn bedrijfje nog altijd vanuit zijn kamer in zijn ouderlijk huis in Oldekerk.

Het spel dat Ricky maakt heet Mafiaway. In dit computerspel kunnen spelers zich online een echte mafiosi voelen. Spelers kunnen door middel van drugshandel, bankovervallen en moorden punten verdienen. In principe is Mafiaway een gratis spel, maar om echt verder te komen, moet je credits aanschaffen.

In 2005, als Ricky net zijn spel heeft ontworpen, weet hij nog niet dat hij goud in handen heeft. In de eerste maand registeren 300 mensen zich en Ricky verkoopt voor 160 euro aan credits. „Dat vond ik als jongen van 12 jaar een heel groot bedrag”, zegt hij tegen RTV Noord. 

De kassa is sinds die tijd blijven rinkelen en de jonge ontwikkelaar maakt een omzet van ongeveer een half miljoen per jaar. Zijn kosten zijn laag, hij werkt vanuit zijn kamer bij zijn ouders en het enige wat hij nodig heeft, is een goede computer.

Eens gepest is niet altijd gepest. Ricky Pietens had het niet makkelijk op school, maar leeft nu zijn eigen 'American Dream'. Hij bedacht het spel Mafiaway en verdient daar miljoenen mee.

Gepostet von RTV Noord am Donnerstag, 8. Dezember 2016

Jarenlang gepest

Toch is het Ricky niet altijd rooskleurig vergaan. Als kind werd hij vooral op de basisschool veel gepest. Hij had blond krullend haar en een bril. „Ik werd ‘schaap’ en ‘nerd’ genoemd. Nu lach ik erom, maar toen zat ik er echt mee.” Door de pesterijen leidt Ricky een teruggetrokken leven. Hij zit liever thuis achter zijn computer te programmeren dan dat hij buiten speelt.

Gepostet von Mafiaway am Freitag, 13. September 2013

Geen opleiding

Ricky is een slimme leerling en begint op havo/vwo. Maar zijn spel blijft groeien, waardoor hij meer tijd besteedt aan zijn Mafiaway dan aan zijn huiswerk. ZIjn cijfers gaan achteruit en Ricky gaat terug naar het vmbo, uiteindelijk gaat hij zonder diploma van school.

Op het mbo van Noorderpoortcollege studeert hij ICT, maar deze opleiding is veel te makkelijk. En na twee jaar besluit hij te stoppen. „Ik moest me focussen op school of op het spel. Mafiaway liep als een tierelier, dus de keuze was snel gemaakt”, vervolgt Ricky tegen RTV Noord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gepest, geen opleiding, maar toch miljonair op 24e!
Sluiten