Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 19 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

De pareltjes van de eerste seizoenshelft

De eerste seizoenshelft zit erop. Wie waren de opvallendste spelers in de eredivisie?

Nicolai Jørgensen

Vroeger stond Nederland bekend om zijn topspitsen, maar op dit moment zijn het twee Denen die bij Feyenoord en Ajax voor de treffers moeten zorgen. Terwijl de meeste aandacht uitging naar de spectaculaire doorbraak van Dolberg bij Ajax, doet Nicolai Jørgensen het bij Feyenoord beter. De bijna 26-jarige spits heeft er halverwege het seizoen twaalf in liggen en produceerde daarnaast ook nog eens zes assists. Jørgensen ligt er niet wakker van dat zijn landgenoot bij Ajax meer aandacht krijgt. „Kasper is een enorm talent. Je kan aan alles zien dat hij een grote speler gaat worden. Ik wens hem het beste, als wij maar kampioen worden en ik topscorer.”

Karim El Ahmadi

Karim El Ahmadi is dit seizoen absoluut een van de grote steunpilaren van winterkampioen Feyenoord. Mede dankzij de Marokkaan draaien de Rotterdammers zo goed. Het is veelzeggend dat de enige competitiewedstrijd die El Ahmadi niet meedeed (uit tegen Go Ahead Eagles) Feyenoord een nederlaag leed. Het Legioen kijkt dan ook niet zonder vrees naar de periode vlak na de winterstop. Dan speelt El Ahmadi met Marokko de Afrika Cup en zal Feyenoord de spelleider maar liefst vier wedstrijden moeten missen. Een flinke aderlating voor de Rotterdamse koploper.

Kasper Dolberg

Met Kasper Dolberg heeft Ajax eindelijk weer een spits waar de fans voor naar het stadion komen. De deal kon haast niet mooier zijn. Eerst betaalde Napoli 35 miljoen euro voor het linkerbeen van Arek Milik en vervolgens bleek dat Ajax zelf een jongere en veel aantrekkelijkere spits had rondlopen op de Toekomst. De eerste maanden van Dolberg waren spectaculair, maar in de slotfase van de eerste seizoenshelft kreeg de 19-jarige Deen te maken met een terugslag. Tegen PSV viel hij al in de openingsfase geblesseerd uit, na een lompe actie van PSV’er Guardado. Na de winterstop moet blijken of Dolberg de hoge verwachtingen in Amsterdam kan waarmaken.

Wout Weghorst

Wout Weghorst stond bij AZ voor de haast onmogelijke taak om topscorer Vincent Janssen op te volgen. De naar Tottenham Hotspur vertrokken spits scoorde vorig seizoen maar liefst 27 keer voor de Alkmaarders. Aanvankelijk had Weghorst, die bij Heracles Almelo in twee seizoenen 20 doelpunten maakte voor de Tukkers, moeite met die rol en moesten de goals bij AZ vooral komen van Robert Mühren. Maar na een maandje begon Weghorst goed te draaien en inmiddels staat de spits op acht treffers in de competitie. Dat zijn er twee meer dan Janssen maakte in die periode. Maar die kwam dan ook pas los in de tweede seizoenshelft waarin hij 21 treffers produceerde.

Enes Ünal

Enes Ünal kwam als een cadeautje binnen bij het geplaagde FC Twente. De Turkse spits is eigendom van Manchester City, maar was verhuurd aan het Belgische KRC Genk. Omdat de Turk doodongelukkig werd bij Genk, keerde Ünal terug naar City. Vervolgens werd hij een half jaartje verhuurd aan NAC en aan het begin van dit seizoen streek de pas 19-jarige spits neer bij Twente. De Tukkers die na alle ellende vreesden tegen degradatie te moeten strijden, hadden er plotseling een echte goalgetter bij. Halverwege het seizoen staat Ünal op de tweede plaats van de topscorerslijst met tien treffers.

Stijn Schaars

Mede door een zware blessure werd het verblijf bij PSV voor Stijn Schaars geen groot succes. De routinier (32 jaar) mocht afgelopen zomer vertrekken bij de Eindhovenaren en maakte een zeer goede herstart bij sc Heerenveen. In Friesland nam Schaars de jonge talentvolle groep van trainer Jurgen Streppel bij de hand. De Friese ploeg deed zowaar een tijdje mee met de top 3 en het leverde Schaars voor het eerst in bijna drie jaar weer een uitnodiging voor het Nederlands elftal op. In de oefeninterland tegen België moest Schaars echter al na vijftien minuutjes geblesseerd opgeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.