Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 2 okt 2016 / 15:45 uur

Lasse Schöne komt altijd weer bovendrijven bij Ajax

Lasse Schöne werd in 2012 door Ajax aangetrokken als zogenaamde ’breedte-aankoop’. De Deen ontpopte zich echter al vrij snel tot basisspeler. In de seizoenen die volgden, werd Schöne vaak afgeschreven door de buitenwacht, maar telkens kwam de middenvelder weer bovendrijven.

Zelfs dit jaar nu Ajax maar liefst tien(!) middenvelders in de selectie heeft, is het toch weer Schöne die de laatste weken een basisplaats heeft bemachtigd, dit keer als controlerende middenvelder naast aanvoerder Davy Klaassen en miljoenenaankoop Hakim Ziyech. Net als Ronald Watterreus vroeger bij PSV wint Schöne iedere concurrentiestrijd.

Knokken

„Ik heb een tijd niet veel gespeeld en nu de laatste vier wedstrijden wel. Dat is een lekker gevoel en ook wel weer heel leuk”, zegt Schöne. Dan lachend: „Het is de laatste jaren steeds hetzelfde. Ze komen toch weer bij mij uit. Als ik op de bank beland, probeer ik de trainer te overtuigen dat hij fout zit. Je moet blijven geloven in eigen kunnen en er hard voor knokken. Iedere kans moet je proberen te grijpen, al is het vijf minuten hier en tien minuten daar.”

Routinier

Schöne is met zijn dertig jaar een routinier in de ploeg en raakt niet snel in paniek als hij buiten de boot dreigt te vallen. De eerste zes competitieduels kwam hij nauwelijks in het plan van trainer Peter Bosz voor. „Jezelf terug in de basis knokken is absoluut een mentale kwestie. Als de kans komt dan moet je er ook klaar voor zijn en hem grijpen. Mijn kans kwam in de bekerwedstrijd tegen Willem II en die heb ik die gegrepen, al dacht ik dat in eerste instantie niet. In een bekerduel krijgen spelers rust, dus ik dacht dat de trainer weer terug zou vallen op de eerdere basisspelers. Maar dat deed hij niet en daar ben ik heel blij mee.”

Hoop

„Of ik vertrouwen had dat ik weer in de basis zou komen?”, herhaalt Schöne de vraag. „Hoop. Ik hoopte het. Er zijn natuurlijk heel veel middenvelders bij Ajax, waarvan ook veel Oranje-international zijn. Maar ik speel toch het liefst op het middenveld. De trainer heeft ook aangegeven dat hij mij in het midden wil hebben en niet aan de zijkant.”

Riedewald

Nog geen maand geleden zei Bosz dat Jairo Riedewald de enige controlerende middenvelder in de Amsterdamse selectie was. Maar nu staat Schöne op die positie en zit Riedewald zich te verbijten op de bank.

„Dat heeft de trainer inderdaad gezegd, maar dat zei hij twee dagen voordat ik voor het eerst op die positie ging trainen. Dat was een beetje jammer haha. Hij probeerde het met mij en dat ging goed. Deze positie bevalt me wel. Ik heb met Klaassen en Ziyech twee spelers in het midden die goed tussen de linies kunnen spelen, we hebben buitenspelers die een individuele actie hebben en snel zijn en de bal graag willen hebben en we hebben een spits die de bal goed kan vasthouden. Dus ik heb heel veel opties en dat is heerlijk voetballen. Ik denk dat het elftal nu ook staat.”

Penalty

En dan gaat Schöne nog scoren ook, want de Deen nam zondagmiddag tegen FC Utrecht (3-2) bij een 1-1 stand de belangrijke strafschop voor Ajax elf minuten voor tijd. „Davy had laatst gemist, dus nu stond ik eerste op het lijstje. Op deze positie speel je iets verder van de goal af, dus dan is het lekker om zo toch nog een goaltje mee te kunnen pikken. Totdat ik mis blijf ik ze nemen, dat lijkt me wel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lasse Schöne komt altijd weer bovendrijven bij Ajax
Sluiten