Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 2 okt 2016
Leestijd: 1 minuut

Griekenland en Turkije ondanks onrust populair

Ondanks de onrust in Turkije en Griekenland dit jaar, ontstond er deze zomer toch een last minute run op de vakantiebestemmingen. Dat blijkt uit een analyse van Vakantie Dealz.

Griekenland

In het eerste kwartaal van 2016 liep het aantal reisboekingen naar de Griekse eilanden sterk terug. Vooral de eilanden in de buurt van Turkije zoals Kos en Lesbos, die te maken hadden met vluchtelingenstromingen, waren niet in trek. Toch herstelde de afname van interesse in de zomermaanden en dat kwam door een aantal factoren. De aanloop naar de zomer was ontzettend nat (alleen in 1998 was het natter) en daardoor wilden veel mensen toch last minute de zon opzoeken. Turkije had zijn eigen problemen en was daardoor minder populair dan normaal. Spanje was juist erg populair en daarom grotendeels volgeboekt of in elk geval niet in de aanbieding. Uiteindelijk bleven dan juist de betaalbare Griekse bestemmingen over die in het begin van het seizoen vermeden waren. Tegelijkertijd bleek de vluchtelingenstroom inmiddels beter onder controle.

De Griekse eilanden die geen vluchtelingenproblematiek kenden, zoals Kreta en Corfu, waren heel 2016 populair als "veilig alternatief". Ook Zakynthos liet in de zomer van 2016 een behoorlijke groei in interesse zien.

Turkije

Zonvakantie bestemming Turkije was in 2016 minder populair dan in voorgaande jaren door diverse aanslagen in Istanbul en Ankara, maar uiteraard ook door de mislukte staatsgreep. Vooral Istanbul moest het ontgelden als stedentrip bestemming. De vraag hiernaar is vrijwel volledig opgedroogd.

Zonvakanties naar Turkse badplaatsen bleven desondanks echter populair. Zelfs kort na de aanslag op de luchthaven van Istanbul (28 juni 2016) was er nog een flinke piek te zien in de interesse voor (zon)vakanties naar Turkije. De mislukte staatsgreep op 15 juli en bijbehorende onduidelijkheid over de veiligheid van het land zorgden wel voor een scherpe daling in de interesse gedurende de zomervakantie maanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Griekenland en Turkije ondanks onrust populair
Sluiten