Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 8 aug 2016 / 09:28 uur

Rio: 7 dingen die je moet weten over schieten

Tijdens de Zomerspelen vertellen we regelmatig iets over een voor Nederland wat onbekendere sport.

1 Eerste goud

Schieten is zo’n sport, waarbij de Amerikaanse Virginia Thrasher zaterdag het eerste goud van deze Olympische Spelen omgehangen kreeg. Thrasher schiet met een luchtgeweer en overbrugt 10 meter.

Rio: 7 dingen die je moet weten over schieten
Virginia Thrasher, zaterdag met haar medaille. / Valdrin Xhemaj | EPA

2 Primeur Vietnam

Ook Hoang Xuan Vinh kreeg zaterdag goud om de nek op het onderdeel luchtpistool, 10 meter. Deze medialle betekende de allereerste winst voor Vietnam in de geschiedenis van de Olympische Spelen. Maandag staan er meerdere schietonderdelen op het programma. De heren verruilen het luchtpistool voor het luchtgeweer. Nederlandse schutters zijn er op de Spelen in Rio de Janeiro niet bij.

Rio: 7 dingen die je moet weten over schieten
Vietnamheld Hoang Xuan Vinh. / Valdrin Xhemaj | EPA

3 Levende duiven

Al sinds de eerste Olympische Spelen in 1896 (Athene) is schieten op verschillende disciplines een vast onderdeel. De grondlegger van het evenement, de Fransman Pierre de Coubertin, was zelf een fervent schutter. In Athene stonden er 120 jaar geleden dan ook meteen tien schietonderdelen op het programma. Het is nu ondenkbaar, maar tijdens de Spelen in Parijs, vier jaar na de start in Griekenland, werd er nog geschoten op levende duiven. Ongetwijfeld was er destijds ook ’een Marianne Thieme’ met een Partij voor de Dieren en hield dat op.

Rio: 7 dingen die je moet weten over schieten
Pierre de Coubertin. / ANP

4 Weinig Nederlanders

De eerste Hollandse deelnemer bij het schieten, was de Dordrechter Dirk Boest Gips, in 1900 in Parijs. Er volgden niet heel veel Nederlandse schutters. Een bijzondere deelnemer was wel Hennie Dompeling. De geboren Haarlemmermeerder deed vijf keer mee en leverde in Sydney (2000) zijn beste prestatie, vierde.

Rio: 7 dingen die je moet weten over schieten
Hennie Dompeling in Seoul, 1988. / Koen Suyk | ANP

5 Eric Swinkels de beste

De beste Nederlandse schutter was echter niet Dompeling, maar Eric Swinkels. Deze topschutter deed niet alleen zés keer mee aan de Olympische Spelen, hij haalde in 1976 in Montreal ook nog eens de enige schietmedaille voor ons land. Hij schoot zoveel kleiduiven uit de lucht, dat hij thuis kwam met zilver. Uit respect voor zijn prestaties, mocht hij in 1988 (Seoul) de vlag dragen.

Rio: 7 dingen die je moet weten over schieten
Eric Swinkels, vlaggendrager in '88. / Paul Stolk | ANP

6 Vrouwen tegen mannen

De Chinese Zhang Shan won als vrouw in Barcelona (1992) het onderdeel ’kleiduiven skeet’. De vermelding als vrouw staat hier speciaal bij, omdat dames en heren tot die Olympische Spelen nog tegen elkaar streden. Dat is sindsdien niet meer het geval.

Een andere opmerkelijke deelnemer aan de schietsport, was de Let Afanasijs Kuzmins. De voormalige wereldkampioen deed aan negen Spelen mee, een record. In Londen werd hij vier jaar geleden op 65-jarige leeftijd nog zeventiende. In 1988 (Seoul) won Kuzmins goud.

Rio: 7 dingen die je moet weten over schieten
Zhang Shan in Barcelona, 1992. / Karl Mathis | AFP

7 Duitser pakt vijf plakken

De beste Olympische schutter ooit is de (voormalige Oost-)Duitser Ralf Schumann. Hij deed tussen 1988 en 2008 vijf keer mee en won vijf plakken: drie gouden en twee zilveren. Het schieten in Rio duurt tot en met zondag en wordt gehouden in het National Shooting Center.

Rio: 7 dingen die je moet weten over schieten
Ralf Schumann met goud in Athene, 2004. / Peter Kneffel | EPA
Reageer op artikel:
Rio: 7 dingen die je moet weten over schieten
Sluiten