Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 25 mei 2016 / 15:35 uur

Ajax-fans staan niet te juichen om Peter Bosz

Is Peter Bosz de juiste man om Frank de Boer op te volgen bij Ajax? Daar zijn de meningen in Amsterdam over verdeeld. Veel liefhebbers van aanvallend voetbal denken van wel. Als trainer van Heracles, Vitesse en Maccabi Tel Aviv hield hij altijd vast aan een aanvallende speelstijl.

Vijf seconden

Een beetje gekopieerd van FC Barcelona hanteerde Bosz altijd de zogenoemde ‘vijf seconden-regel’. Dat betekent dat als de tegenstander aan de bal is, zijn ploeg de bal binnen vijf seconden terug moet zien te veroveren. Bij Barça heet het alleen de ‘drie secondenregel’, omdat die club over ‘iets’ betere spelers beschikt. Na de zekerheid die Frank de Boer altijd inbouwde in de speelstijl van Ajax zou Bosz best weleens een verademing kunnen zijn in de ArenA.

Maar het probleem is dat Bosz een Feyenoord-achtergrond heeft. Hij voetbalde er vijf jaar (1991-1996) in de tijd dat de haat naar het oppermachtige Ajax heel groot was. Ook werkte Bosz later nog drie jaar (2006-2009) als technisch manager bij de club uit Rotterdam.

F-side

Reden genoeg voor de F-side om twee weken geleden al een actie te starten tegen Bosz. Met de leus ’F-side zegt nee tegen Peter B.’ probeerde de harde kern van de Ajax-supporters de komst van Bosz te voorkomen. Dat is dus niet gelukt.

AFCA

„Bosz was ook zeker niet onze eerste keus geweest”, reageert Sander Huisman, de vice-voorzitter van supportersvereniging AFCA. „Wij staan niet met applaus te wachten als hij de ArenA binnenstapt. Onze leden zijn verdeeld. Ongeveer de helft ziet hem als de juiste man vanwege zijn aanvallende speelstijl, maar de andere helft heeft grote moeite met zijn Feyenoord-verleden. Maar ja, de club bepaalt. Als hij straks de eerste tien wedstijden met mooi voetbal wint, krijgt hij heus van iedereen steun. Maar als het niet goed gaat, kan hij het moeilijk krijgen. Hoe dan ook, wij staan niet te juichen met zijn aanstelling, zoveel is duidelijk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ajax-fans staan niet te juichen om Peter Bosz
Sluiten