Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Good vibes 25 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Er is altijd wel een ‘Dag van’

De Dag van de Handdoek, de Dag van de Schildpad, Whiskydag… Het is slechts een greep uit de bijna 500 speciale dagen, weken, maanden en jaren van. Waarom zijn het er zoveel en wat doen we dan op zo’n dag? Metro vroeg het aan Tijs Hofmans. Hij houdt sinds 2007 een database bij van alle speciale dagen.

Wie verzint al die dagen?

„Er zitten veel overheidsorganisaties zoals de Verenigde Naties achter zo’n dag. De VN heeft er echt heel veel bedacht: een stuk of 80.” Deze organisaties roepen zo’n dag in het leven om aandacht te vragen voor maatschappelijke onderwerpen. „Maar je hebt ook commerciële dagen: bijvoorbeeld de Dag van de Pannenkoek, opgericht door Koopmans.”

Er zijn ook een hoop medische dagen. Bijna elke ziekte heeft een dag: van Wereld kankerdag tot de Wereld Hemofiliedag. „Die dagen vragen vooral aandacht voor de ziekte.”

Kan je zomaar een eigen dag verzinnen?

“Ja, iedereen kan een dag in het leven roepen. Er zijn geen eisen. Dat een dag aandacht krijgt, is het belangrijkst.” De laatste jaren speelt social media een grotere rol, vertelt Hofmans. „Hamburgerdag leeft bijvoorbeeld alleen op social media. Daar krijgt het veel aandacht en voilà: zo ontstaat een Nationale Hamburgerdag.”

2016 is het Jaar van de Peulvrucht, vieren we dat?

„Jij en ik niet, nee. Maar binnen de organisaties en stichtingen die het organiseren wel. Die hebben gerichte activiteiten”, vertelt Hofmans. De meeste dagen zijn vooral geschikt voor specialisten: bijvoorbeeld de Dag van het Thermisch Verzinken. „Ons zegt het niks, maar voor de beroepsgroep is het wel interessant.”

Welke dagen zijn wat minder serieus?

„Dan kom je bij dagen zoals Nationale Hoerendag, in het leven geroepen door BNN. Dat is wel een beetje ludiek, niemand doet daar echt iets mee. Of de Dag van het Romeinse Aardewerk…”

Welke dagen mis jij nog? Heb je een favoriet?

„Qua onderwerpen mis ik niets. Wel vind ik het jammer dat de komkommertijd wordt overgeslagen, zo in juli, augustus en september.” Gelukkig is daar het GroentenFruitBureau dat de Dag van de Komkommer (1 juli) in het leven riep.

„Ik vind het ook grappig dat je de Dag van het Paard hebt. Logisch, want elk dier heeft wel een dag. Maar dan heb je nog de Dag van het Aangespannen Paard, de Dag van het Sportpaard, het Ploegpaard, het Werkpaard en het Gepensioneerde Paard…”

Dagen om niet te vergeten

1 Dag van je Ex (2 januari)

2 Wereld Nutelladag (5 februari)

3 Internationale Dag van de Otter (25 mei)

4 CAPSLOCKDAG (28 juni)

5 UFO-Dag (2 juli)

6 Zombiedag (8 oktober)

7 Orgasmedag (21 december)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.