Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 29 feb 2016

Gemeente wordt waarschijnlijk de baas bij FC Twente

Hoe ziet de toekomst van FC Twente eruit? Dinsdag 1 maart wordt het onderzoek naar de financiën van de club gepresenteerd aan de licentiecommissie van de KNVB.

Verplicht

Onderzoeker Ben Knüppe is twee maanden bezig geweest om alles op een rij te krijgen. Mocht de licentiecommissie akkoord gaan, dan is FC Twente verplicht om de adviezen van Knüppe op te volgen. Dit moet voor 1 mei gebeuren anders raakt de Enschedese club haar proflicentie kwijt.

De resultaten dreigen niet alleen oud-bestuurders – van wie Joop Munsterman en Aldo van der Laan het bekendst zijn – te beschadigen, maar ook de mensen die er nu nog zitten. Zo kan het gebeuren dat directeur Gerald van den Belt en alle nog in functie zijnde commissarissen het veld moeten ruimen.

Niks opgeschoten

In december werd er met de schuldeisers nog een akkoord gesloten. Dit vervalt per 1 maart echter, aangezien de club door de nog lopende onderzoeken de deadline niet heeft gehaald. Het komt erop neer dat FC Twente nog steeds in dezelfde situatie zit en niks is opgeschoten.

Veel geld

De (oud)commissarissen Munsterman, Van der Laan, Hein Trebbe en Hennie ten Hag hebben flink wat van hun eigen geld in de club zitten. Dat willen ze terug en daarbij vinden zij het unfair dat alle gifpijlen op hun worden afgeschoten. Het schijnt dat Van der Laan wordt bijgestaan door Peter Wakkie, de meest invloedrijke advocaat van Nederland en Ajax’ huisjurist.

Trebbe zit nog in de Raad van Commissarissen. Oud-commissaris Ten Hag maakt deel uit van het bestuur van de Stichting FC Twente ’65, dat officieel verantwoordelijk is voor het aanstellen van nieuwe commissarissen. In deze situatie is het natuurlijk onbestaanbaar dat hij gaat meebeslissen over wie de nieuwe commissarissen worden.

Gemeente

Daarom zal er straks waarschijnlijk maar één partij zijn die bepaalt wie de nieuwe toezichthouders bij FC Twente worden: de gemeente Enschede. Met een garantstelling van 32 miljoen euro heeft de gemeente de club vooralsnog gered. Het heeft echter geen enkele zeggenschap. En om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt zal dat straks waarschijnlijk veranderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gemeente wordt waarschijnlijk de baas bij FC Twente
Sluiten