Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 5 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Van Gobbel: eerste Hollandse held bij Turkse topclub

Oranje speelt zondag de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Ulrich van Gobbel was de eerste Nederlander ooit die voor een Turkse topclub speelde.

Geen idee

Pierre van Hooijdonk, Dirk Kuyt, Robin van Persie, Frank de Boer en Wesley Sneijder, Nederlanders die ooit of nog steeds spelen voor de twee grootste clubs in Turkije: Fenerbahçe en Galatasaray.

Ulrich van Gobbel was echter de eerste Nederlander. Weliswaar stond Frank Berghuis in het seizoen 1990-1991 onder contract bij Galatasaray, maar de vleugelaanvaller kwam geen minuut in actie voor Cim Bom Bom. „Natuurlijk kende ik Galatasaray van naam, maar voor de rest had ik geen idee”, blikt Van Gobbel terug op zijn Turkse avontuur waaraan hij halverwege het seizoen 1995-1996 begon.

Klaar met Feyenoord

„Ik was wel een beetje klaar met Feyenoord. Willem van Hanegem was weg en tussen mij en de nieuwe coach Arie Haan klikte het niet. Ik was toe aan een nieuwe stap en toen kwam Galatasaray. Nee, ik stond niet meteen te springen. Maar toen ik kennismaakte met de stad en de mensen in en rond de club was ik snel om. Het scheelde ook dat Greame Souness trainer was. Een Engels sprekende coach die erg veel vertrouwen in me had.”

Lees ook: Sjoerd Ars moest in Turkije vluchten voor traangas

Hoewel Gala dat seizoen op een teleurstellende vierde plek eindigde, had Van Gobbel het naar zijn zin. „Ik hoor die verhalen ook over fans die spelers lastig vallen, maar dat is mij nooit gebeurd. Misschien ligt dat ook wel aan mijn postuur, haha. Maar zover ik weet waren er nooit grote problemen. Natuurlijk werden we wel eens opgewacht na een nederlaag, maar dat kan gebeuren. Turken zijn trotse, emotionele, maar ook zeer warme mensen. Ik vind die beleving wel mooi. Het hoort erbij.”

Meteen thuis

Van Gobbel voelde zich eigenlijk meteen thuis in Istanbul. „Ik heb een tijdje in een hotel gewoond, maar had snel een mooi appartement vlakbij het trainingscomplex van de club. Ik kwam dan ook nooit te laat, haha. Ik liet vaak vrienden overkomen en dan gingen we lekker uit eten. Turks leerde ik van Ufuk Talay, een Turkse speler die in Australië was geboren. Maar ik ging met iedereen goed om. Het was een erg leuke tijd.”

Het seizoen erop werd Galatasaray kampioen, maar Van Gobbel maakte dat niet meer mee. In de winterstop vertrok hij. „Als je vierde wordt weet je dat er dingen gaan veranderen, zeker bij een club als Galatasaray. Souness ging weg en er kwamen ook andere spelers.”

Hagi enorme egoïst

Waaronder ene Georghe Hagi. „In elk opzicht een echte koning”, aldus Van Gobbel. „Hagi was natuurlijk een fantastische speler, maar het was ook een enorme egoïst. Voordat hij kwam, was ik de grote man bij Galatasaray. Maar Hagi wilde op de voorgrond staan met alles. Een beetje onnodig als je kijkt naar zijn kwaliteiten. Zo nam ik de strafschoppen, maar die eiste hij ineens op. Ik dacht er het zijne van, maar wist ook dat het beter was om mijn mond te houden. Het zou een gevecht worden dat ik nooit had kunnen winnen want hij kwam wel van het grote Barcelona.”

Veel grote spelers

„Ik heb met veel grote spelers gespeeld”, vervolgt Van Gobbel. „Ronald Koeman kwam ook van Barcelona bij Feyenoord, maar hing niet de grote meneer uit. Hij was een sociale jongen waarmee ik heel goed kon opschieten. Dat sociale ontbrak echter bij Hagi. Hij dacht alleen aan zichzelf. Jammer, want daarom heeft hij het denk ik ook niet gered bij Barcelona.”

Souness ging werken bij Southampton en loste zijn belofte in om Van Gobbel mee te nemen naar de Prenier League als hij daar kwam te werken. En zo eindigde het Turkse avontuur van Van Gobbel al na ruim een jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Van Gobbel: eerste Hollandse held bij Turkse topclub
Sluiten