Kees Leurink
Kees Leurink Sport 27 jul 2015 / 12:26 uur

Tour de France: de verdeling van het prijzengeld

Drie weken ploeteren, afzien en strijden in de bloedhete Franse zon. Daar staat vast wel een leuk geldbedrag tegenover, nietwaar? Nou, dat verschilt enorm. Zo verdiende winnaar Chris Froome meer dan een half miljoen euro voor zijn ploeg, mede door zijn eindoverwinning in het algemeen klassement. En wat fietste LottoNL-Jumboknecht Thomas Leezer, de nummer 153 in het klassement, bij elkaar? 400 euro.

Lees ook: Meer prijzengeld US Open

De renners in de Ronde van Frankrijk konden op veel manieren geld bij elkaar sprokkelen. De eindoverwinning levert bijvoorbeeld exact 450.000 euro op. Etappewinst? Hoppa, 8.000 euro erbij. Een dagje aanvallen, waarna je een etappe met het rode rugnummer mag koersen? 2.000 euro.

Nederlanders

De twee best geklasseerde Nederlanders waren ook goed voor het meeste oranje gekleurde prijzengeld deze Ronde van Frankrijk. Robert Gesink deed het prima met 28.390 euro en Bauke Mollema moest genoegen nemen met 15.490 euro.

En de aanval loont financieel gezien wel, zeker ten opzichte van het klassement. Joaquim Rodriguez, goed voor twee etappezeges en vier dagen in de bolletjestrui, en Romain Bardet, één etappezege, één dag in de bolletjestrui én de meest strijdlustige renner, doen het qua prijzengeld beter dan de twee Nederlanders, die vol voor het klassement gingen.

Verdeling

En opvallend genoeg reed Tom Dumoulin in twee etappes meer geld bij elkaar dan Thomas Leezer in de gehele Tour de France. De tijdrijder die op weg naar de Muur van Hoei uitviel, was voor zijn ploeg Giant-Alpecin goed voor bijna 2.000 euro.

Maar er zit een addertje onder het gras. Helaas voor de kopmannen, en gelukkig voor de knechten, wordt het prijzengeld per ploeg onderling wat eerlijker verdeeld. Het is dus niet zo dat Chris Froome rechtstreeks een half miljoen euro rijker is. En dat Thomas Leezer net een nieuwe spelcomputer kan aanschaffen. Het prijzengeld gaat over het hele seizoen gewoon per ploeg op één hoop, waarna de renners allemaal een bepaald percentage krijgen.

Al moet ook daar een kanttekening bij gemaakt worden: het maandloon van Froome bedraagt alleen al meer dan drie ton, dus veel scheelt het voor hem niet.

Ploegen

En hoeveel koersten de ploegen aan prijzengeld bij elkaar? Team Sky is dankzij Chris Froome de onbetwiste leider in het prijzengeldklassement. En ondanks de zesde plek voor Robert Gesink, zijn er twaalf wielerploegen die deze Tour de France meer geld mochten bijschrijven.

Maar hoe komt dat bedrag nog meer tot stand? Een paar voorbeelden:

Een dertiende plaats in een etappe
€440,-
De derde plek in de ploegentijdrit
€1.500,-
Twintigste in het algemeen klassement
€950,-
Een dag in de witte trui
€300,-
De meest strijdlustige renner in de Tour
€20.000,-
Als eerste bovenop de Tourmalet
€5.000,-
Als tweede bovenop de Alpe d’Huez
€450,-

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Tour de France: de verdeling van het prijzengeld
Sluiten