Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 14 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Van Oostveen verwacht dat Blatter gewoon aftreedt

Opschudding in de voetballerij na een bericht in Schweiz am Sonntag. Op basis van anonieme bronnen dichtbij Sepp Blatter meldde de Zwitserse krant dat de FIFA-baas zijn beslissing om op te stappen heroverweegt.

Lees ook: vertrek Blatter zorgt voor hoop op beter Qatar

Van Oostveen

„Volgens de statuten kan Blatter blijven zitten”, reageert Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB. „Hij is herkozen en kan zijn beslissing om een buitengewoon congres uit te schrijven herzien. Maar voor de geloofwaardigheid van de bond zie ik dit niet gebeuren.”

Bonden uit Afrika en Azië proberen te voorkomen dat Blatter terugtreedt als president van de FIFA, schrijft de krant. Zij zouden Blatter hebben aangeschreven zijn beslissing te heroverwegen. FIFA-kenners lieten tegenover de krant weten dat er geen andere kandidaat is voor het presidentschap die een meerderheid van de stemmen kan halen.

Steun

„Het streelt Blatter natuurlijk dat al die bonden zo’n brief schrijven”, aldus Van Oostveen. „Of het mij verbaast dat dit gebeurt? Niet echt. Het is nog maar een paar weken geleden dat Blatter is herkozen. Het is duidelijk welke confederaties hem steunen. Die steun is natuurlijk niet binnen een paar weken tijd verdwenen.”

Lees ook: Blatter ontslaat woordvoerder na grap over FIFA

Ook Domenico Scala, de voorzitter van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond, reageerde op het bericht. Hij liet weten dat het noodzakelijk is de hervormingen door te zetten en dat Blatter zich aan zijn belofte moet houden: „Dat is onontbeerlijk.”

20 juli

Scala gaat er dan ook vanuit dat het dagelijkse bestuur van de FIFA, zoals eerder afgesproken, bijeenkomt op 20 juli om de exacte datum te bepalen voor het congres waarop de opvolger van Blatter wordt gekozen.

Van Oostveen verwacht dit ook. „Een paar dagen geleden hebben wij een brief van de FIFA ontvangen waarin wordt gemeld dat op 20 juli de datum wordt geprikt voor het buitengewone congres. Dat is de laatste officiële mededeling die wij van de FIFA hebben ontvangen.”

Buitengewoon congres

Eerder bracht de geplaagde bond naar buiten dat het buitengewone congres tussen december 2015 en februari 2016 zal plaatsvinden. De BBC wist te melden dat 16 december de verkiezingsdag wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.