Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 12 jun 2015 / 13:00 uur

Het ritsenimperium van YKK

Je hebt het je vast (stiekem) wel eens afgevraagd tijdens het aankleden of shoppen: wat betekent die YKK die op de rits van je jas, broek, rok, shorts, jurk of tent(!) staat? Waar worden deze ritsen eigenlijk gemaakt? En waarom staat het op bijna elke rits? Het blijkt een Japans ritsenimperium te zijn met een rijke geschiedenis van deze ijzermateriaaltjes.

YKK, dat staat dus voor Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha. Het bedrijf is in 1934 opgericht in Tokyo door Tadao Yoshida. En inmiddels, ruim 80 jaar later, maakt het bedrijf de beste ritsen ter wereld en is deze YKK-rits waarschijnlijk op een kledingstuk te vinden dat je nu draagt. Moet je eens nagaan.

Hoogstaande modehuizen en YKK

Prestigieuze modelabels als Louis Vuitton en Tommy Hilfiger bestellen de ritsjes voor hun tassen en kleding. Deze ritsen komen niet in één en dezelfde soort, zo zijn er metalen ritsen, spiraalritsen en de bloktandrits. De metalen rits wordt gebruikt in de kledingindustrie. De overige twee voor stevigere stoffen en materialen zoals bijvoorbeeld duikpakken, brandweerkleding maar ook jouw winterjas.

Rits voor een prik

Elk jaar worden er miljarden YKK’tjes geproduceerd. Een de prijs van een YKK-rits verschilt. Zo kost de gemiddelde rits in een broek ongeveer 70 cent en de duurdere exemplaren lopen op tot 80 euro. Dit zorgt jaarlijks voor een wereldwijde miljardenomzet van het bedrijf. Afgelopen jaar draaide YKK een omzet van 4,9 miljard euro, meldt NRC Handelsblad.

Sneek

Ook op Nederlandse bodem is de YKK fabriek van het Japanse bedrijf vertegenwoordigt. Al een halve eeuw! Maar dit is slechts een samenvoegingfabriek, waar voorraden en rollen met ritsen te vinden zijn.

Lees ook: Modecolumn Sigrid Stamkot: Geen simpel T-shirt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Het ritsenimperium van YKK
Sluiten