Erik Jonk
Erik Jonk Sport 4 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Anderson pakt WK dartstitel in thriller tegen Taylor

De Schot Gary Anderson mag zich de nieuwe wereldkampioen darts noemen. Zonder de in de halve finales uitgeschakelde Hollandse pijltjeshelden Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld, kregen het publiek in Londen en de Nederlanders thuis op de bank toch een ware thriller voorgeschoteld.

In Alexandra Palace in Londen, dat tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 werd omgetoverd tot Holland Heineken House, werd het na een urenlange strijd kort voor middernacht 7-6 tegen de oude meester, Phil Taylor. Anderson won de titel nog nooit en mag 250.000 Pond in zijn knip steken.

Beste darter ooit

Phil Taylor was voor de finale 16-voudig wereldkampioen, een prestatie die – om de onmogelijkheid maar even aan te geven – op z’n vroegst in 2026 kan worden geëvenaard als Raymond van Barneveld de komende 11 jaar wereldkampioen wordt.

Nooit verslagen

De wedstrijd was bizar en prachtig. Anderson keek na zes sets tegen een 2-4 achterstand aan. Heel veel mooie scores later stond het weer 6-4, maar Phil Taylor is nooit verslagen: hij miste op 2 millimeter na zijn eerste 9-darter op een WK en kwam toch terug tot 6-6. De beslissende set ging met 3-0 in legs naar de nieuwe wereldkampioen uit Schotland.

Lees ook: Huilende Van Gerwen duwt fotograaf.

Phil Taylor (54) pakte zijn eerste titel in 1990 (tegen Eric Bristow), z’n laatste in 2013 tegen onze landgenoot Michael van Gerwen (7-4). Ondertussen verloor hij ook nog eens drie WK-finales, onder meer eentje tegen Raymond van Barneveld in 2007 (6-7).

Gary Anderson (44) stond tot nu toe één keer in de finale. De man die er voor zorgde dat Michael van Gerwen zijn wereldtitel niet kon prolongeren, verloor zijn eerste finale in 2011 van Adrian Lewis.

180-record

Anderson pakte Lewis zondag wel zijn toernooirecord af als het om maximale scores gaat. Lewis gooide in hetzelfde jaar 2011 60 keer 180, Anderson ging er in de finale van 2015 net overheen.

De commentatoren van RTL 7 spraken zondagavond van ‘darts van universitair niveau’. Nederland keek de afgelopen week weer massaal naar het gooien der pijltjes. De halve finales met Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld trokken op RTL 7 zaterdagavond 1,6 miljoen kijkers. Ter vergelijking: dat zijn er enkele honderdduizenden meer dan bij voetbalwedstrijden van Feyenoord en PSV het afgelopen najaar in de Europa League.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.