Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 5 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Recordaantal treinen reed op tijd in 2014

Het aantal vertragingen op het spoor is in 2014 voor het eerst in vier jaar tijd afgenomen, en nog spectaculair ook. In totaal arriveerde vorig jaar 90,2 procent van de treinen van alle vervoerders met minder dan drie minuten vertraging op de eindbestemming.

Dat blijkt uit cijfers over op tijd rijdende treinen, die spoorbeheerder ProRail dagelijks publiceert. Het zogenoemde ‘punctualiteitscijfer’ uit 2014 is het beste uit de afgelopen vier jaar. De hoogste score stamt uit 2011: 89,6 procent. Sindsdien verslechterden de prestaties.

In 2013 werd met 87,9 procent de slechtste score uit de afgelopen jaren behaald. De prestaties van ProRail kropen toen akelig dicht richting de door de overheid opgelegde minimumscore van 87 procent op tijd rijdende treinen. Op het hoofdrailnet lagen de prestaties met 87,4 procent voor ProRail maar iets beter dan de norm.

Ambitie

De ProRail-directie sprak in 2013 de ambitie uit om in 2016 een punctualiteit van 95 procent te behalen. Veel van de ingrijpende vernieuwing van diverse spoorknooppunten is afgerond of bijna voltooid. Na de ontsporing bij Hilversum in januari, vernieuwde ProRail vorig jaar ook tal van zwakke wissels. Hierdoor lijkt benadering van het streven voor 2016 toch mogelijk.

Anderzijds spelen voor de verbeterde prestaties uit 2014 vermoedelijk ook de aangename temperaturen van vorig jaar mee. Er viel in 2014 slechts één dag sneeuw, op 27 december in het zuidelijke deel van het land.

Gemiddelde

De stiptheid op het spoor over 2014 is nog geen officieel cijfer. ProRail publiceert dagelijks op internet het behaalde punctualiteitcijfer van de vorige dag, met daaronder het gemiddelde van de laatste 364 dagen. Het laatste gemiddelde, van 30 december, is 90,2 procent.

De cijfers zijn gebaseerd op de aankomst van treinen van alle vervoerders op 48 ‘representatieve stations’ uit het land. Treinen die uitvallen of tussenstations die worden overgeslagen worden niet opgenomen in de score.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.