Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Ouders stappen naar rechter omdat ze kind geen Poetin mogen noemen

Ze hebben geprobeerd hun zoon Alexander en Daniel te noemen, maar hij reageert echt alleen op Poetin. Een stel uit Zweden wil hun kind daarom koste wat het kost vernoemen naar de president van Rusland, maar dat wordt keer op keer geweigerd door de autoriteiten. Het stel stapt nu naar de rechter om alsnog hun gelijk te halen.

„We hebben echt alles geprobeerd, maar nee, andere namen passen niet op dezelfde manier bij hem als Poetin”, aldus de ouders van het inmiddels 3-jarige jongetje. „Hij reageert echt alleen op Poetin.”

Naam mag volgens wet niet beledigen

Toen hun zoon nog in de buik zat wisten de toen aanstaande ouders het naar eigen zeggen al: hun zoontje moest de naam Poetin krijgen. Maar van dat plan is tot nu toe niets terechtgekomen. Volgens de Zweedse wet mag een naam niet beledigen of voor ongemak zorgen. Een bestuursrechter kan op basis van die wet een naam afwijzen of goedkeuren, zo laat een notaris van de rechtbank in Stockholm weten aan de Zweedse krant Expressen.

Zelf zien de ouders het probleem van de naam niet echt in. „Tegenwoordig lijkt alles de schuld van Poetin te zijn. Inflatie, voedselprijzen, rentetarieven elektriciteitsprijzen, alles”, zeggen ze. „Maar er zijn er twee nodig om ruzie te maken.”

De naam Poetin zal het leven van hun zoon ook niet onnodig moeilijk maken, denkt het stel. „Als het kind het niet leuk vindt, kan hij later zijn naam alsnog veranderen.”

‘Poetin is maar een naam’

Maar of dat ook daadwerkelijk zo uit zal pakken is nog maar de vraag. Hoewel het jongetje thuis door iedereen Poetin wordt genoemd, wordt dit op zijn kleuterschool geweigerd. Het personeel vindt de naam beledigend. In plaats van Poetin wordt het jongetje Jij genoemd, tot ergernis van zijn ouders. „Kom op, het is maar een naam. Dit werkt niet.”

Inmiddels is het verzoek van de ouders om hun zoon Poetin te noemen al acht keer afgewezen. Nu wil het stel daarom dat de rechtbank zich over de zaak gaat buigen.

Eloise van Oranje in tranen bij afscheid in Het Perfecte Plaatje: ‘Dankbaar en blij’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.