Raymon Mens
Raymon Mens Opvallend 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles voor de views: YouTuber bekent opzettelijke vliegtuigcrash

Titels in hoofdletters, schreeuwerige thumbnails en veel felle kleuren. YouTubers doen er alles aan om views te krijgen, maar een 29-jarige piloot ging wel erg ver. Hij liet zijn vliegtuig opzettelijk crashen en legde vast hoe hij eruit sprong. Nu moet hij mogelijk twintig jaar de cel in.

Het gaat om Trevor Daniel Jacob, een 29-jarige voormalige Olympische snowboarder. Ongeveer anderhalf jaar geleden sprong hij uit zijn eenmotorig vliegtuig tijdens een vlucht boven bergachtig gebied in Californië. Hij zei motorproblemen te hebben, maar daar blijkt niets van waar. Het was een leugen, een stunt bedoeld om kijkers naar zijn YouTube-pagina te trekken.

Parachute en selftiestick toevallig bij de hand

Het incident is te zien in een video met inmiddels drie miljoen views. Aanvankelijk lijkt de vlucht prima te gaan, maar na een minuut stopt de propeller van het eenmotorige vliegtuig en opent Jacob de deur, vloekend en tierend dat hij een motorstoring heeft.

Hij springt uiteindelijk en laat zijn vliegtuig onbemand achter, terwijl hij met een selfiestick in de hand met een parachute naar de grond zweeft. Camera’s aan boord van het vliegtuig leggen de laatste momenten vast terwijl het stuurloos crasht op een berghelling. Wanneer Jacob landt, beweert hij geen mobiele service te hebben. Hij vindt het wrak van zijn vliegtuig en wandelt urenlang tot hij na het vallen van de avond wordt gered door nabijgelegen boeren.

https://www.youtube.com/watch?v=vbYszLNZxhM

Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten was de vliegtuigcrash opzettelijk en is er genoeg bewijs. Jacobs installeerde camera’s op het vliegtuig, waaronder een die op de propeller was gericht. Ook vloog hij met een parachute om, iets wat hoogst ongebruikelijk is bij het besturen van kleine vliegtuigjes. Daarnaast deed hij geen poging om de stilstaande motor opnieuw te starten of om contact op te nemen met de luchtverkeersleiding.

Onderzoek luchtvaartautoriteiten dwarsbomen

De YouTuber riskeert een gevangenisstaf van twintig jaar. Dat is de maximale straf die staat op het opzettelijk frustreren van een onderzoek van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten. Jacobs loog tegen onderzoekers dat hij de locatie van het wrak niet kende. In werkelijkheid hadden hij en een vriend het wrak met een helikopter weggesleept en vernietigd. Uiteraard nadat de camera’s waren veiliggesteld.

Jacob heeft inmiddels toegegeven dat hij „het wrak van het vliegtuig in stukken heeft gezaagd en vernietigd”, en vervolgens „de losse delen van het gecrashte vliegtuig in vuilnisbakken op een nabijgelegen vliegveld en elders heeft gedeponeerd” met de bedoeling de federale onderzoeken te belemmeren. Hij gaf ook toe dat zijn beslissing om uit het vliegtuig te parachuteren niet werd ingegeven door motorpech of een gebrek aan veilige landingsmogelijkheden.

Ambtenaren doen gruwelijke vondst: man ligt zes jaar lang dood in zijn flat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.